Poruka mira i tolerancije

Papa Franjo doputovao u Irak: 'Istorijski susret minareta i crkvenog zvona'

Hronika 05.03.21, 16:49h

Papa Franjo doputovao u Irak: 'Istorijski susret minareta i crkvenog zvona'
Franjin avion sletio je na pistu bagdadskog aerodroma neposredno prije 14 sati po lokalnom vremenu (10 sati po srednjoevropskom vremenu)

 

Papa Franjo doputovao je u Irak u petak kako bi tražio od sve manjeg broj hrišćana u toj zemlji da ostanu u njoj i da je obnove nakon godina ratova i progona, ostavljajući po strani pandemiju koronavirusa i sigurnosne brige zbog prve papinske posjete toj zemlji.

 

Papa, koji nije nosio masku na licu tokom leta, sišao je niz stepenice aviona na pistu gdje ga je pozdravilo dvoje djece s maskama na licu odjevenih u tradicionalnu nošnju. Mjere zdravstvene zaštite na aerodromu izgledale su, međutim, kao, preblage uprkos pogoršanju epidemije koronavirusa u zemlji, izvještava AP.

 

Irački ministar vanjskih poslova Fuad Hussein izjavio je da su Iračani nestrpljivi da pozdrave Franjinu „poruku mira i tolerancije“ i opisao je njegovu posjetu kao „istorijski susret minareta i crkvenog zvona“.

 

Među glavnim dešavanjima Franjine trodnevne posjete bit će njegov privatni sastanak s vodećim iračkim šiitskim imamom, velikim ajatolahom Alijem al-Sistanijem, uvaženom ličnošću u Iraku i van njega.

 

Franjin avion sletio je na pistu bagdadskog aerodroma neposredno prije 14 sati po lokalnom vremenu (10 sati po srednjoevropskom vremenu). Crveni tepih postavljen je na pisti na međunarodnom aerodromu u Bagdadu na kome ga je dočekao premijer Mustafa al-Kadhimi kako bi ga pozdravio.

 

(FENA/md)

 

 

BLIN
KOMENTARI