zahtjev odbijen

Ministar pravde Josip Grubeša protiv ANU BiH, Ustavnog suda i države BiH

Front 05.03.21, 09:25h

Ministar pravde Josip Grubeša protiv ANU BiH, Ustavnog suda i države BiH
Na presudu Ustavnog suda kojom se traži ponovno odlučivanje po zahtjevu akademije da se upiše u registraciju pravnih lica, iz kabineta ministra odgovoreno je da je zahtjev odbijen

 

Josip Grubeša, aktuelni ministar pravde BiH, ne priznaje Akademiju nauka i umjetnosti BiH, odluke Ustavnog suda BiH, a čini se ni državu.

 

Na presudu Ustavnog suda kojom se traži ponovno odlučivanje po zahtjevu akademije da se upiše u registraciju pravnih lica, iz kabineta ministra odgovoreno je da je zahtjev odbijen.

 

U rješenju u čijem je posjedu N1, u obrazloženju se navodi da Akademiju nauka i umjetnosti BiH nisu osnovale institucije BiH formirane nakon 14. decembra 1995. godine, nego institucije Socijalističke Republike Bosne i Hercegovine, RBiH, ili prevedeno, za ministra Grubešu, BiH nije postojala do 1995. godine.

 

“Mi se ne osjećamo poniženo, jer mi smo samo jedan od simbola koji pokazuje da ova država nije urađena kako treba i u suštini se radi o konceptu gledanja na državu BiH, o rezultatima rata i agresije na BiH. U ovom slučaju rekli bi, to je mala stvar, registracija jedne institucije, ali registracija na nivou BiH i to je ono što je prepreka u svemu ovome. Kontinuitet BiH od prije 55 godina kada je donesen specijalni zakon prema kojem je organizovana akadmija i taj kontinuitet je važeći i on se nastavlja, što je potvrdio i Ustavni sud“, komentira Muris Čičić, predsjednik Akademije nauka i umjetnosti BiH.

 

Ostatak čitajte ovdje

 

(N1, DEPO PORTAL/mr)

BLIN
KOMENTARI