Traži pisane odgovore Tužilaštva KS i MUP-a KS

Memić pita za snimke Hitne pomoći i načelnika PU Centar: Đelilović i Dupovac su zajedno izuzeli snimke sa kuće Šerifa Konjevića

Front 03.03.21, 13:17h

Memić pita za snimke Hitne pomoći i načelnika PU Centar: Đelilović i Dupovac su zajedno izuzeli snimke sa kuće Šerifa Konjevića
Prvo pitanje upućeno je MUP KS i odnosi se na načelnika druge Policijske Uprave Centar Mirsada Đelilovića

 

Zastupnica Naroda i pravde u Skupštini KS Arijana Memić danas je postavila tri zastupnička pitanja.

 

Dva je postavila Tužilaštvu Kantona Sarajevo, a jedan Ministarstvu unutrašnjih poslova KS.

 

Prvo pitanje upućeno je MUP KS i odnosi se na načelnika druge Policijske Uprave Centar Mirsada Đelilovića. Memić je navela da je Đelilović dana 25.02.2021. godine u 9.30 sati došao u službenoj uniformi, službenim automobilom i u toku radnog vremena na ročište o određivanju pritvora u slučaju Hasan Dupovac i drugi.

 

„Podsjećam da su Đelilović i Dupovac zajedno izuzeli snimke sa kuće Šerifa Konjevića kao dokazni materijal u slučaju Dženan Memić (jedan od izuzetih snimaka nikada nije prikazan u sudnici i ne znamo šta se desilo s istim). Je li uobičajena praksa napuštanje radnog mjesta za vrijeme radnog vremena i odlazak u službenoj uniformi, pri tome koristeći službeni automobil na ročišta osobama koje se terete za organizovani kriminal?

 

Je li Đelilović zatražio dopust/odobrenje da napusti radno mjesto i dođe na ročište? Je li Đelilović zatražio odobrenje da pri tome koristi službeno vozilo? Je li Đelilović sačinio službenu zabilješku o prisustvovanju ročištu? Je li sačinjena službena zabilješka o korištenju službenog vozila taj dan i koja je navedena svrha? Je li za očekivati da će pripadnici MUP-a KS, koji su radili na ovom slučaju zajedno sa prvooptuženim, a koji se nalaze i u krivičnoj prijavi predatoj Tužilaštvu BiH, dolaziti na ročišta, svjesni da će se u jednom trenutku moguće naći na spisku svjedoka Tužilaštva BiH? Je li to uobičajena praksa i kako je to zakonom regulisano“, pitala je Memić tražeći pisani odgovor.

 

Memić je drugo pitanje postavila Tužilaštvu KS vezano za audiosnimke Zavoda za hitnu medicinsku pomoć KS u noći kada je u Velikoj aleji stradao Dženan Memić. Ti snimci su otkrili i nove detalje o okolnostima događaja iz noći 8. februara 2016. godine.

 

„Da li je Kantonalno tužilaštvo KS uopće izuzelo i preslušalo snimke iz Zavoda za hitnu medicinsku pomoć KS iz noći kada je napadnut Dženan Memić? Kako to da ste uprkos tim snimcima odlučili teretiti Seferoviće za saobraćajnu nesreću, kada se na početku tvrdi da je Alisa Mutap udarila autom u drvo? Fascinantno je da ste u svemu tome od situacije “djevojka udara vozilom u stablo i lakše je povrijeđena” preko poziva vezano za Dženana Memića došli do kvalifikacije saobraćajna nesreća, pa ubistvo, pa opet saobraćajna nesreća?!“, pitala je Memić.

 

Treće pitanje također je upućeno Tužilaštvu KS u vezi slučaja malodobne Nadin Smajlović. Tužilaštvo KS donijelo je naredbu o neprovođenju istrage, dok je Federalno tužilaštvo po pritužbi advokata porodice Smajlović naložilo pokretanje istrage navodeći da je odluka o neprovođenju istrage bila preuranjena.

 

„Po krivičnoj prijavi roditelja oštećene malodobne Nadin Smajlović donijeli ste Naredbu da se istraga neće provoditi protiv ljekara KCUS prijavljenih za NEPRUŽANJA MEDICINSKE POMOĆI, NESAVJESNO LIJEČENJE I NEOVLAŠTENO OTKRIVANJE PROFESIONALNE TAJNE – jer je po vašem mišljenju očigledno da nije izvršeno krivično djelo. Glavni federalni tužilac je utvrdio da je vaša odluka preuranjena i nezakonita. Radi se o slučaju koji izaziva veliko interesovanje javnosti. Zašto niste otvorili istragu tokom godinu dana koliko ste držali predmet? Zašto ste dozvolili i potvrdili odluku tužiteljice Škaljić koja je očigledno preuranjena, bez da ste ispitali činjenice i sve okolnosti slučaja koje ste bili dužni utvrditi“, navela je zastupnica Memić.

 

(Nap.ba, DEPO PORTAL/md)

 

 

BLIN
KOMENTARI