DOK VISIMO NAD PROVALIJOM

Novi biser ministrice Turković: Opet nas je počastila skandaloznim neznanjem

Front 02.03.21, 18:37h

Novi biser ministrice Turković: Opet nas je počastila skandaloznim neznanjem
Svjetska zdravstvena agencija je sredinom februara odobrila još dvije varijante AstraZeneca vakcine za hitnu upotrebu. Jedna inačica se proizvodi u AstraZeneca-SKBio u Republici Koreji, a druga pri Institutu za serume u Indiji

 

 

Ministrica vanjskih poslova BiH Bisera Turković ne prestaje da javnost časti besmislenim i skandaloznim izjavama kojima demonstrira širok dijapazon neznanja i vrijađanja zdravog razuma. Posljednji biser je negodovanje Turković zbog posjete Vučića Bosni i Hercegovini i donaciji FBiH od 10.000 vakcina AstraZenece, tvrdeći da ove vakcine nisu odobrene za zemlje EU i da su namijenjene siromašnim zemljama, piše Avaz.

 

- Tražila sam da se vakcina ne koristi dok ne dobije saglasnost naše Agencije za lijekove, jer ova vakcina nema saglasnost u EU niti SAD, izjavila je Turković

 

Ona je dalje istakla kako se radi o vakcini koja se proizvodi u Indiji, a po licenci AstraZenece.

 

- Radi se vrlo dostupnoj vakcini koja se uglavnom koristi u siromašnim državama, kao što je Dominikanska Republika i slično. Dakle, vrlo jeftina i vrlo dostupna i nema dozvole za korištenje u EU. Zato je moj uvjet bio da se ona provjeri u našoj Agenciji, rekla je Turković.

 

Netačne tvrdnje

 

Osnovni problem ovakvih tvrdnji Turković jednostavno je u tom što one nisu tačne. Kada je riječ o indijskoj vakcini Covishiel, radi se o istoj adenovirusnoj vakcini od AstraZeneca/Oxford, ali koju proizvodi indijski Institut za serume. Svjetska zdravstvena agencija je sredinom februara odobrila još dvije varijante AstraZeneca vakcine za hitnu upotrebu. Jedna inačica se proizvodi u AstraZeneca-SKBio u Republici Koreji, a druga pri Institutu za serume u Indiji. Obje vakcine su uvrštene na listu za hitnu upotrebu nakon što je WHO procijenila njihovu sigurnost, kvalitet i podatke o efikasnosti. Suštinski, radi se o medicinskim proizvodima koji imaju iste specifikacije, sastav i način proizvodnje kao vakcina proizvođača AstraZeneca proizvedena na evropskom kontinentu.

 

Ovu informaciju za „Avaz“ je potvrdio i pomoćnik direktora za kontrolu lijekova u Agenciji za lijekove BiH Alija Uzunović, koji je potvrdio da je riječ o istoj vakcini s Oxforda.

 

-  Proizvodi ih jedna kompanija, samo brendiranje proizvoda je drugačije. Ali to se radi i s drugim proizvodima u svijetu. Informacije koje imate vi imamo i mi, ne postoji razlika između te dvije vakcine, što je potvrdio i Mirza Palo iz kancelarije Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) u BiH. Inače od WHO-a smo dobili te informacije – naglasio je Uzunović.


Biseri rasuti

 

Podsjetimo, posljednja izvala Turković dolazi kao samo još jedna u nizu kojima ministrica sablažnjava javnost i demonstrira raskošno neznanje i nedostatak osnovnog osjećanja za stanje u kojem se nalazi većina građana BiH, piše Avaz.

 

Tako je nedavno, odgovarajući na pitanje zašto BiH nema vakcinu, Turković dala skandaloznu izjavu rekavši da "poslije priče o respiratorima bilo ko ne bi imao hrabosti da uđe u proces privatne nabavke vakcina". Negdje uporedo s tim, u  trenucima kad građani umiru od koronavirusa, zdravstveni sistem je u haosu, a hiljade malih biznisa stavlja ključ u bravu, Turković se žalila na svoj vozni park u ministarstvu i tražila da joj se kupi džip.

 

Turković je, podsjetimo, svog sina uhljebila u Ambasadu BiH u Kataru, a na pitanje novinara je li joj neugodno što ona zapošljava vlastitog sina odgovorila je:

 

- Šta treba sad da naša djeca ne smiju raditi u državnim agencijama?

 

Treba li, također, podsjećati i na čuveni gaf, kada je Turković najavila ceremoniju preuzimanja respiratora iz Ujedinjenih Arapskih Emirata kao donacije za BiH, a za koje se na kraju ispostavilo da su samo bili u tranzitu i namijenjeni Crnoj Gori?

 

Naravno, ovo je samo dio bezbrojnih nebuloznih, bezobraznih i apsurdnih izjava koje Turković daje pri gotovo svakom svom javnom istupu, jer bi za njih sve bila potrebna neka podeblja knjiga, a ne jedan novinarski tekst.

 

(Avaz.ba, DEPO PORTAL/md)