Dovoljna je jedna doza

FDA odobrila jednokratnu vakcinu Johnson & Johnson protiv Covida-19

Lifestyle 28.02.21, 12:17h

FDA odobrila jednokratnu vakcinu Johnson & Johnson protiv Covida-19
Predsjednik SAD-a Joe Biden nazvao je to ohrabrujućom vijesti, ali je upozorio da borba još uvijek nije gotova


Američki regulatori službeno su dobrili jednokratnu vakcinu Johnson & Johnson protiv koronavirusa, što je treća u Sjedinjenim Američkim Državama odobrena vakcina.

 

Vakcina bi trebala biti isplativa alternativa vakcinama Pfizer i Moderna, a može se čuvati u frižideru umjesto u zamrzivaču. Vakcinu je napravila belgijska kompanija Janssen.

 

Najavili su da će osigurati SAD-u 100 miliona doza do kraja juna, a prve doze već bi mogle biti dostupne sljedeće sedmice.

 

Velika Britanija, Evropska unija i Kanada također su naručile vakcinu Johnson & Johnson, a 500 miliona doza naručeno je putem Covax mehanizma za nabavku sirmašnijim zemljama.

 

Predsjednik SAD-a Joe Biden nazvao je to ohrabrujućom vijesti, ali je upozorio da borba još uvijek nije gotova.

 

Odobrenje američke Uprave za hranu i lijekove (FDA) uslijedilo je nakon što je vanjski odbor stručnjaka jednoglasno podržao vakcinu u petak.

 

Rezultati ispitivanja provedenih u SAD-u, Južnoj Africi i Brazilu pokazali su da ima 85 postotnu učinkovitost u prevenciji ozbiljnih bolesti, a ukupno 66 posto učinkovitosti kada su pitanju umjereni slučajevi.

 

Značajno je da nije bilo smrtnih slučajeva među onima koji su primili vakcinu niti je ijedna osoba hospitalizirana 28 dana nakon što su primila vakcinu.

 

Oko 72,8 miliona Amerikanaca već je vakcinirano, a oko 1,3 miliona doza se daje širom zemlje svaki dan. Predsjednik Biden obvezao se da će osigurati 100 miliona vakcina u prvih 100 dana mandata.

 

Više od 508.000 ljudi u SAD-u umrlo je od Covida, ali novih slučajeva, hospitalizacija i smrtnih slučajeva sve je manje u posljednjih nekoliko sedmica.

 

Vrhunski stručnjaci za javno zdravstvo, međutim, i dalje upozoravaju da mutacije virusa još uvijek mogu ugroziti napredak, javio je danas BBC.

 

(FENA/dg)

BLIN
KOMENTARI