burna politička karijera milana bandića

Rođen u Grudama, više se nije vraćao... Zbog supruge zauvijek ostao u Zagrebu: 'On je za mene savršen muškarac'

Nedjeljni magazin 28.02.21, 09:49h

Rođen u Grudama, više se nije vraćao... Zbog supruge zauvijek ostao u Zagrebu: 'On je za mene savršen muškarac'
Bandićeva uzlazna putanja kreće godine 1993. kada postaje tajnik gradske organizacije SDP-a, a dvije godine kasnije (1995.) postaje zastupnik u Gradskoj skupštini

 

 

 

 

Milan Bandić rođen je 22. studenog 1955. u Grudama, u Bosni i Hercegovini. Nakon osnovne i srednje škole u Grudama, dobio je studentski kredit i otišao na studij u Zagreb. Diplomirao je na Fakultetu političkih znanosti Sveučilišta u Zagrebu.


Po završetku fakultetskog školovanja odslužio je vojni rok te se zaposlio u zagrebačkom Ledu. U Ledu je radio do 1983. godine kada se kao stručno-politički radnik za ONO i DSZ (Opće Narodna Obrana i Društvena samozaštita) zaposlio u Općinskom komitetu SKH Peščenica.


Bandićeva uzlazna putanja kreće godine 1993. kada postaje tajnik gradske organizacije SDP-a, a dvije godine kasnije (1995.) postaje zastupnik u Gradskoj skupštini, piše Jutarnji.hr.


U svibnju 2000. godine na sjednici Skupštine Grada Zagreba prvi je put izabran za gradonačelnika Grada Zagreba.


No, ostavku je podnio 2002. godine nakon što je pod utjecajem alkohola prouzročio prometnu nesreću i pokušao podmititi policajca koji ga je prijavio. Zamijenila ga je Vlasta Pavić, a na izborima 2005. godine opet je bio nositelj liste SDP-a i s osvojenih 40,95 posto glasova još jednom je pobijedio.


Gradonačelnički mandat potvrdio je i na izborima 2009. godine.


Kada je umro Ivica Račan kandidirao se za predsjednika SDP-a, no ispao je već u prvom krugu.


Bandić je 2009. zamrznuo svoje članstvo u SDP-u, a u zoru 5. studenog 2009. objavio je kandidaturu za predsjednika Republike. Istoga dana SDP je medijima poslao šturo priopćenje u kojemu su kazali kako je Bandić objavom kandidature za predsjednika Republike Hrvatske aktivirao automatsku primjenu članka 15. Statuta SDP-a, čime mu je prestalo članstvo u SDP-u. Izgubio je u drugom krugu predsjedničkih izbora od Ive Josipovića osvojivši 39,74% glasova.


U lipnju 2013. na neposrednim izborima (drugi krug) kao neovisni kandidat (kandidat grupe birača) i peti put izabran je za gradonačelnika Zagreba, a njegova lista, pojedinačno gledajući, osvojila je najviše mandata u Gradskoj skupštini Grada Zagreba.


U listopadu 2014. godine uhićen je te osumnjičen za niz kaznenih djela, između ostalog za pogodovanje, nezakonito zapošljavanje, korištenje službenog automobila u privatne svrhe, te krivotvorenje isprava.


Nakon mjesec dana u pritvoru, pušten je uz jamčevinu od 15 milijuna kuna. Nije smio dolaziti na posao, potpisivati akte niti komunicirati s gradskim djelatnicima. U pritvor je vraćen zbog utjecaja na svjedoke, pa ponovno pušten nakon odluke Ustavnog suda.


U lipnju 2017. na neposrednim izborima (drugi krug) kao kandidat stranke Bandić Milan 365 – Stranka rada i solidarnosti, po šesti puta je izabran za gradonačelnika Zagreba, a Bandić Milan 365 – Stranka rada i solidarnosti stranka, osvojila je najveći broj mandata u Gradskoj skupštini Grada Zagreba.

 

Iza njega ostale su supruga Vesna te kći Ana-Marija, koje su se rijetko eksponirale u javnosti, piše Gloria.hr.


Iako su bili rastavljeni tamo još 1993. godine, Vesna i Milan ponovno su uplovili u bračnu luku i, prema riječima njegove supruge u jednom intervjuu iz 2010., baš uoči predsjedničkih izbora na kojima se kandidirao - nikad nisu bili sretniji.


"Za mene je on savršen muškarac. Zajednički dijelimo ljubav prema obitelji, koju smatramo svojim najvećim blagom, i poštujemo kršćanske vrijednosti" rekla je tada za Večernji list.


Upravo je njegova supruga, često se isticalo u medijima, razlog zbog kojeg je Milan Bandić zauvijek ostao u Zagrebu. Naime, rođen u Hercegovini, nedaleko mjesta Grude, u trenutku kad je upoznao Vesnu, brzo se zaljubio i odlučio ne vratiti se kući. A ni bračni brodolom devedesetih, koji se pripisivao njihovim "planovima s nekretninama", nije ih uspio rastaviti, baš kao ni brojne afere koje su se vezale svih ovih godina uz ime njezina supruga.

 

(DEPO PORTAL/ad)