NAKON POJAVE NOVOG SOJA VIRUSA

Dr. Izetbegović najavila formiranje novog centra za teške bolesnike: 'Treći val bit će najteži do sada!'

Hronika 26.02.21, 21:00h

Dr. Izetbegović najavila formiranje novog  centra za teške bolesnike: 'Treći val bit će najteži do sada!'
Po njenim riječima, treći val koronavirusa mogao bi biti i najteži do sada, s obzirom da je zabilježena mutacija virusa, koji je po pisanjima stranih medija znatno zarazniji, a pacijenti imaju dosta teže kliničke slike

 


U današnjem saopštenju Kliničkog centra Univerziteta Sarajevo, generalna direktorica prof.dr. Sebija Izetbegović između ostalog je pojasnila najnoviju odluku ove zdravstvene ustanove, a iniciranu pojavom nove varijante SARS-CoV-2 u BiH, koje dijele najznačajniju - N501Y mutaciju.
 

Tako jedna od današnjih odluka, kako je navela, jeste formiranje respiratornog centra sa 40 bolesničkih kreveta u krugu KCUS-a, u zgradi stare Hirurgije.

 
- Na ovaj način ćemo proširiti kapacitete za srednje teško bolesne u izolatoriju Podhrastovi, dok će izrazito teški bolesnici za koje je neophodna invazivna respiratorna potpora biti hospitalizirani u novom respiratornom centru u krugu KCUS-a. Ovakva organizacija rada olakšaće i našim ljekarima u smislu brže komunikacije, a shodno multidisciplinarnom pristupu u liječenju korona bolesnika. Planiramo da se radovi na opremanju respiratornog centra završe tokom vikenda, kako bismo početkom naredne sedmice premjestili bolesnike, medicinsku i dijagnostičku opremu - rekla je prof.dr. Izetbegović.

 
Po njenim riječima, treći val koronavirusa mogao bi biti i najteži do sada,  s obzirom da je zabilježena mutacija virusa, koji je po pisanjima stranih medija znatno zarazniji,  a pacijenti imaju dosta teže kliničke slike.

 
- U ovakvim uslovima moramo unaprijed razmišljati i poduzeti apsolutno sve što je u našoj moći kako bismo zaštitili naše građane. Svjesni smo i činjenice da su građani umorni od maski i konstantnih epidemioloških mjera, ali do dolaska vakcine moramo biti strpljivi. Svako popuštanje mjera moglo bi imati nesagledive posljedice po zdravlje svih nas. Osoblje KCUS-a će požrtvovano i predano raditi za dobro naših pacijenata – poručila je prof.dr. Izetbegović, saopćeno je iz KCUS-a.

 

(DEPO PORTAL/ad)

 

 

BLIN
KOMENTARI