Pregovori za AstraZenecu

Čerkez: Saglasni smo sa izmjenama ugovora da bi dobili vakcine

Hronika 26.02.21, 15:23h

Čerkez: Saglasni smo sa izmjenama ugovora da bi dobili vakcine
Podsjetimo, krajem januara iz Ministarstva civilnih poslova BiH poslano je saopćenje da će u našu zemlju, osim Pfizer vakcina, od polovine do kraja februara stići od 153.600 do 259.200 AstraZeneca/SKBIO vakcina

 

Iz Ministarstva civilnih poslova Bosne i Hercegovine (MCPBiH) dobili smo zahtjev za izmjenom ugovora i saglasni smo sa njegovim izmjenama. Mi ćemo tokom dana završiti svoj dio i odgovor uputiti prema Ministarstvu civilnih poslova BiH. Ovim će, nadam se, biti omogućen nastavak daljeg procesa u dopremanju prve pošiljke AstraZeneca vakcina, ako opet iz COVAX-a ne budu nešto pitali, piše Faktor.


Kazao je to prim. dr. Goran Čerkez, pomoćnik ministra zdravstva Federacije BiH, nakon što je jučer, na pitanje kada možemo očekivati najavljenu pošiljku AstraZeneca vakcina, Dušan Kojić, pomoćnik ministra civilnih poslova BiH u Sektoru za zdravstvo, odgovorio kako je zastupnik kompanije za BiH prije tri-četiri dana dostavio dokumentaciju koju naša zemlja mora potvrditi.


- To je isti ugovor o obeštećenju kao sa Pfizerom. Dokumentacija je poslana entitetima na mišljenje. Čim dobijemo povratnu informaciju, idemo na Vijeće ministara BiH nakon čega imamo otvoren prolaz za AstraZeneca vakcinu – kazao je Kojić.


Podsjetimo, krajem januara iz Ministarstva civilnih poslova BiH poslano je saopćenje da će u našu zemlju, osim Pfizer vakcina, od polovine do kraja februara stići od 153.600 do 259.200 AstraZeneca/SKBIO vakcina.


Kontaktirali smo i Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite entiteta RS, ali do objavljivanja teksta nismo dobili odgovore na postavljena pitanja.


Čerkez se osvrnuo i na trenutnu situaciju sa (ne)dolaskom prve pošiljke Pfizer vakcina u BiH.


- Vakcina je trebala doći još polovinom mjeseca jer je tako naznačeno u ugovoru, a onda 23. februara stižu novi zahtjevi iz kompanije Pfizer, dakle ne od onih sa kojima je država BiH potpisala ugovor, nego od kompanije koja proizvodi vakcine. Meni cijela ova situacija nije normalna. Sve što je od BiH traženo, realizirano je u najkraćim rokovima, počev od ultra-hladnog lanca, do svega ostalog. Pa Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) potpisala je da je BiH spremna odmah početi sa imunizacijom vakcinom Pfizer – kazao je Čerkez.


BiH je još sredinom septembra prošle godine naručila 1.232.000 doza vakcina protiv COVID-19. Novac je uplaćen za nabavku vakcina putem Globalne alijanse za vakcinaciju (GAVI), u okviru Mehanizma za globalni pristup vakcinama za sprečavanje COVID-19 (COVAX), u kojem učestvuje oko 190 država svijeta.

 

(DEPO PORTAL/dg)

BLIN
KOMENTARI