Susret u Sarajevu

Izetbegović i Filed o aktuelnoj političkoj situaciji u BiH i nabavci vakcina: Može li Velika Britanija pomoći?

Front 25.02.21, 18:07h

Izetbegović i Filed o aktuelnoj političkoj situaciji u BiH i nabavci vakcina: Može li Velika Britanija pomoći?
Također je razgovarano o daljem putu BiH ka članstvu u Evropskoj uniji, sa posebnim fokusom na ispunjavanje 14 ključnih prioriteta Evropske komisije

 

Predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović primio je danas u posjetu ambasadora Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske u Bosni i Hercegovini Matthewa Fielda, sa kojim je razgovarao o aktuelnoj političkoj situaciji u BiH, ali i pandemiji koronavirusa.

 

Ambasador Filed je pozdravio odluku Vijeća ministara BiH o usvajanju Programa reformi Bosne i Hercegovine.

 

Također je razgovarano o daljem putu BiH ka članstvu u Evropskoj uniji, sa posebnim fokusom na ispunjavanje 14 ključnih prioriteta Evropske komisije.

 

Istaknuto je da će Ujedinjeno Kraljevstvo, iako više nije dio EU, podržavati napore institucija Bosne i Hercegovine na ispunjavanju tih prioriteta.

 

Izetbegović je upoznao ambasadora Fielda sa aktivnostima na reformi Ustava i izbornog zakonodavstva u Bosni i Hercegovini, istaknuvši potrebu provedbe presuda Evropskog suda za ljudska prava koje ukazuju na diskriminaciju u postojećem izbornom sistemu, te uklanjanja asimetrije u nadležnostima Doma naroda Parlamenta FBiH i Vijeća naroda RS-a.

 

Izetbegović i Field su razgovarali i o borbi protiv pandemije koronavirusa i mogućnostima da UK pomogne BiH u nastojanju da se u što skorijem vremenskom roku osigura dovoljno doza vakcina za potrebe imunizacije stanovništva.

 

(FENA/dg)

BLIN
KOMENTARI