hoće li Krajinagroup nabaviti vakcine za BiH?

Dodik najavio: Ukoliko probiju rokove, tužit ćemo COVAX!

Front 25.02.21, 15:56h

Dodik najavio: Ukoliko probiju rokove, tužit ćemo COVAX!
Višković je kazao da BiH avansno platila 1.232.000 doza vakcina što je dovoljno za 20 posto stanovništva. On je kazao da je danas pokazana spremnost da Krajina group bude veletrgovac i kineske i ruske vakcine za čitav prostor BiH

 

Predsjedništvo Bosne i Hercegovine, predsjedavajući Milorad Dodik, članovi Šefik Džaferović i Željko Komšić, održali su satanak danas sa premijerima na državnom i entitetskom nivou, kao i sa drugim zvaničnicima u vezi s nabavkom vakcina protiv koronavirusa. 


Bosna i Hrcegovina je, kako se tvrdi iz Vijeća ministara, ispunila sve uvjete kako bi dobila vakcine putem COVAX mehanizma. Međutim, one nisu isporučene, mada zvaničnici koji su se obratili novinarima, Dodik i premijer RS- Radovan Višković, kažu kako je dogovor i bio da se vakcine isporuče u prvom kvartalu 2021. godine.


"Bosna i Hercegovina je, sa stanovišta svojih organa, poduzela sve da dođe do nabavke vakcina putem COVAX-a gdje je naručeno i gotovo stopostotno plaćeno gotovo milion i 240.000 doza vakcina. U tom pogledu, predviđeno je da vakcine budu isporučene u prvom kvartal ove godine. Druge zemlje te vakcine već dobijaju i BiH s pravom zahtijeva da COVAX koji su formirale Ujedinjene nacije počne isporučivati i nama te vakcine", kazao je Dodik.

 

Ukoliko dođe do probijanja roka, onda će BiH tužiti taj program i tražiti nadoknadu štete, objasnio je predsjedavajući Predsjedništva BiH.


"Pokazalo se da smo bespotrebno vjerovali programu COVAX koji su kreirale UN - mišljenja je Dodik, iako je ponovio da u suštini rok za isporuku vakcina prutem COVAX-a još nije probijen.


Kazao je i to da će sve nabavke vakcina, na bilo kojem nivou, biti oslobođene plaćanja PDV-a.


Dodik i Radovan Višković, premijer RS-a, su iskoristili priliku da napomenu kako je taj entitet već dobio određeni broj doza ruskih vakcina te da će ih ubrzo dobiti još.


"Srbija je ponudila 5.000 doza vakcina za Federaciju. Ta ponuda je prihvaćena i ostalo je da Vlada FBiH uputi zahtjev za isporuku putem Vijeća ministara BiH ili na drugi način kako oni već smatraju da je pogodno", rekao je Dodik.


Višković je kazao da BiH avansno platila 1.232.000 doza vakcina što je dovoljno za 20 posto stanovništva. On je kazao da je danas pokazana spremnost da Krajina group bude veletrgovac i kineske i ruske vakcine za čitav prostor BiH.


Komšić je nakon sastanka kazao da se kao i svi građani osjeća nezadovoljnim, ali se ne smatra odgovornim. On kaže kako je ugovor koji je BiH potpisala s COVAX-om bio s rokom do kraja marta, ali da je očito da će to biti probijeno.


"Sutra je sastanak vezan za ovo COVAX-ovo pismo i zahtjeve koji ne stoje. Sva tri premijera su kazala da smo mi ispunili sve postavljene uvjete", kazao je Komšić.


Po svijetu hodaju razni mešetari s torbama punim novca i pokušavaju kupiti te vakcine po višim cijenama, smatra on. 


Za ponudu predsjednika Srbije Aleksandra Vučića o donaciji pet hiljada doza kazao je da je to važna pomoć i da su je prihvatili. 


"Prvo treba vakcinisati medicinske radnike i starije osobe. To će ići preko Vijeća ministara BiH i dalje na Federaciju BiH". 


Komšić je kazao da se ne osjeća krivim što BiH nema vakcine jer ih Predsjedništvo ne nabavlja. 


Šefik Džaferović je naglasio da Predsjedništvo BiH nema nikakvih operativnih nadležnosti za nabavku vakcina.


"Današnji sastanak smo održali da vidimo u čemu je problem. Neodrživo je ovo stanje da BiH, a posebno FBiH još nije dobila vakcine", rekao je on dodavši da je Vijeće ministara uradilo sve, ali da COVAX mehanizam iznevjerio BiH.


Pretpostavlja da su unutar COVAX-a vjerovatno nastali neki drugačiji načini kupovine pa i same raspodjele vakcina zbog toga što njihova cijena na svjetskom tržištu raste.


"BiH mora nabaviti te vakcine, nema dileme, ne možemo više da trpimo i da čekamo i odlažemo vakcinaciju", kazao je.


(DEPO PORTAL/dg)

BLIN
KOMENTARI