Tužilac Hasanspahić o slučaju 'Memić'

Ročište Dupovcu i Mutapu: Već je pet svjedoka zatražilo zaštitu, jedan otkrio ključne činjenice o uništavanju dokaza

Hronika 25.02.21, 14:18h

Ročište Dupovcu i Mutapu: Već je pet svjedoka zatražilo zaštitu, jedan otkrio ključne činjenice o uništavanju dokaza
On je naveo da je zaštićeni svjedok M1 do u detalje opisao kako je došlo do uništavanja dokaza

 

Postupajući tužilac Ćazim Hasanspahić na današnjem ročištu koje je bilo izuzetno turbulentno zatražio je od Vanraspravnog vijeća Suda BiH kojim je predsjedavala sutkinja Mediha Pašić da se osumnjičenima za organizirani kriminal Hasanu Dupovcu i Zijadu Mutapu produži pritvor za još dva mjeseca.

 

Oni se sumnjiče da su organizirano prikrivali dokaze i zataškavali činjenice o ubistvu Dženana Memića. Kako je naveo tužilac Hasanspahić, već je pet svjedoka do sada zatražilo zaštitu, što dovoljno govori o stanju u kojem se nalaze.

 

Staklo sa lica mjesta bacano u smeće

 

- U ovom periodu od 20 dana provedeno je niz istražnih radnji koje su potvrdile navode Tužilaštva. U toku istrage svakodnevno se dolazi do novih saznanja. Zatraženo je vještačenje mobitela i drugih elektronskih uređaja. Jučer je pretresena Hitna pomoć i sve ide u prilog našim tvrdnjama - kaže Hasanspahić.

 

On je naveo da je zaštićeni svjedok M1 do u detalje opisao kako je došlo do uništavanja dokaza.

 

- Taj svjedok jasno komunicira sa prvoosumnjičenim i govori mu na koji način će dati iskaz tužiocu. Pribavljeni su i dokazi kako je kupljeno vozilo Renault koje nije imalo veze s događajem - kaže Hasanspahić.

 

U međuvremenu pojavio se još jedan svjedok koji je jučer saslušan i dobio je zaštitu pod pseudonimom M2.

 

- On je otkrio ključne činjenice da je staklo sa lica mjesta bacano u smeće. Svjedoci pokazuju nove lokacije koje provjeravamo. Pred vama je sveska formata A4 koja je oduzeta od Mutapa. Tu se vidi da on detaljno vodi evidenciju o istrazi. Čak spominje i imena svjedoka koji su nabavili vozilo za novac. Taj svjedok je po naređenju išao tražiti staklo. Dupovac drugim policajcima nije kazao da su Dženan i Alisa zadobili povrede glave koji nisu tipične za saobraćajnu nesreću - pojasnio je Hasanspahić te je dodao čak da je i Mutapova kćerka rekla: "Tata, možda nas nije udarilo auto".

 

Hasanspahić je također naveo u kom smjeru se istražuje dokumentacija koju je SIPA oduzela iz Hitne pomoći.

 

- Kobne noći vozilo Hitne pomoći se zaustavljalo što nije uobičajeno. Postoji i DVD snimak razgovora Dupovca i svjedoka ali iz razumljivih razloga nećemo ga puštati u sudnici da se ne otkrije identitet. Svaki drugi svjedok traži zaštitu. Dupovac je kao visokorangirani policajac komunicirao sa Mutapom i kupovao je dokaze. Vrši se utjecaj na svjedoke, saučesnike i prikrivače. Javnost od pravosuđa očekuje da se ovo rasvijetli - kaže Hasanspahić.

 

Zloupotreba javnog prostora

 

Ermin Gačanović, advokat Dupovca, usprotivio se prijedlogu tužioca te je naveo da ono što iznosi tužilac obična izmišljotina njihovih političkih mentora.

 

Sutkinja Pašić je nakon pauze reagirala rekavši da je zloupotrijebio javni prostor te da u vijeću sjede dugogodišnje sudije sa velikim iskustvom te da nikad nije doživjela da se sudu neko obrati na ovakav način.

 

- U nedostatku dokaza izričete neke vaše aproksimacije - kazala je sutkinja.

 

(Avaz.ba, DEPO PORTAL/md)