Političke igre

HDZ preuzima kontrolu nad gradnjom u Sarajevu? Konaković: Organizovani kriminal! Kapidžić: On nema pojma

Front 25.02.21, 13:21h

HDZ preuzima kontrolu nad gradnjom u Sarajevu? Konaković: Organizovani kriminal! Kapidžić: On nema pojma
Novinari Raporta su pozvali Faruka Kapidžića, bivšeg SDA-ovog ministra prostornog uređenja i građenja KS, sad predsjedavajućeg Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika, da prokomentariše objavu lidera NiP-a

 

U Centrali HDZ-a će se odobravati sve gradnje u najelitnijem dijelu Sarajeva!

 

Teza je to koju je predsjednik NiP-a Elmedin Konaković danas iznio na svom Facebook profilu.

 

“Narednih dana otvaramo temu prostornog planiranja i građenja u Kantonu Sarajevo. Temu koja ima oblik organizovanog kriminala! Radi se o investicijama koje su vrijedne više milijardi KM u periodu nakon agresije na BiH”, napisao je Konaković, te nastavio:

 

“Evo jedan interesantan primjer, šta rade 'zaštitnici' naroda. Nakon zadnjih lokalnih izbora donesena je odluka od strane Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika:

 

“(1) Historijski urbani krajolik Sarajeva proglašava se nacionalnim spomenikom Bosne i Hercegovine (u daljnjem tekstu: nacionalni spomenik)”

 

Nikad viđena odluka i ne postoji nijedna slična. Cijeli prostor jednog grada. Koji prostor, pogađate? Opštine Centar, Stari Grad i Novo Sarajevo”, napisao je Konaković.

 

 

No, šta to zapravo znači?

 

“Znači da se više ni cigla na ovom prostoru ne može pomjeriti bez dozvole i saglasnosti višeg nivoa vlasti. Sve zahtjeve ubuduće rješava Ministarstvo prostornog uređenja Vlade FBiH i resorni ministar Josip Martić iz HDZ-a! Tako je, sve planove za razvoj i građenje u najelitnijem dijelu Sarajeva koje ima najveću tržišnu vrijednost, odobravaće u centrali HDZ-a!”, napisao je predsjednik NiP-a.

 

On je istakao kako je odluka donesena na sjednici 02.11.2020. godine, a u Službenim novinama objavljena tek u januaru.

 

“Ova je čekala zvanične rezultate izbora. (Rezultati potvrdili da se SDA ne pita više u ovim opštinama). I još jedna važna stvar, iz ove Komisije su izbačena dva strana člana, ostali su samo SDA-HDZ-SNSD, tri člana. Komisijom trenutno predsjedava Faruk Kapidžić (nije bio član kad je sporna odluka donesena). Mi ćemo, naravno, ovu neustavnu odluku oboriti i zaustaviti građevinsku mafiju u svojim nastojanjima”, zaključio je Konaković.

 

Novinari Raporta su pozvali Faruka Kapidžića, bivšeg SDA-ovog ministra prostornog uređenja i građenja KS, sad predsjedavajućeg Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika.

 

Pitali smo ga da li je Konaković upravu, odnosno preuzima li HDZ sve konce gradnje u Sarajevu.

 

“Konaković nema pojma, on u sve uvlači politiku”, kaže Kapidžić.

 

Ako već nije politika, novinari su tražili da im razjasni o čemu je riječ. Potvrđuje da odluka jeste donesena.

 

“I svima je jasno da je donosena sa dobrim razlogom ali neprecizno. I prije je Federalno ministarstvo to donosilo, samo su sad nacionalni spomenici objedinjeni u jednoj zoni. Međutim, kako ima zaštitni pojas, obuhvatio je mali dio Novog Sarajeva i veći dio Starog grada i Centra. Mi radimo sad na dopuni odnosno izmjeni toga”, kaže Kapidžić.

 

On pojašnjava kako su prije nacionalni spomenici pod zaštitom bili rascjepkani.

 

“Sad je recimo Katedrala i Štrosmajerova pod jednim, dok su prije bila dva spomenika. Jer je lakše kad su objedinjeni. Međutim, samo Federalno ministarstvo, to koje drži HDZ, je izjavilo da nema kapaciteta i da se to vrati. To je jedna praktična odluka”, navodi Kapdiždić.

 

“Konaković i Vladi KS sad pravi problem što to sve Komisija sad radi, odnosno ja. Ako sam mogao zaustavljati SDA, mogu i njih zaustaviti da prekopaju grad, što imaju u planu”, zaključio je Kapdižić.

 

(Raport.ba, DEPO PORTAL/md)

 

 

BLIN
KOMENTARI