Deklasificirana verzija obavještajnog dokumenta

Bidenova administracija uskoro objavljuje izvještaj o ubistvu Khashoggija, krivi Salmana

Front 25.02.21, 11:00h

Bidenova administracija uskoro objavljuje izvještaj o ubistvu Khashoggija, krivi Salmana
Dok Biden ograničava svoje kontakte na kralja, drugi u Bidenovoj administraciji razgovaraju sa saudijskim zvaničnicima na različitim nivoima

 

Deklasificirana verzija američkog obavještajnog izvještaja za koji se očekuje da će biti objavljen u četvrtak utvrđuje da je saudijski prestolonasljednik Muhamed bin Salman odobrio ubistvo novinara Jamala Khashoggija 2018. godine, saopćile su četiri američke službe upoznate s tim pitanjem.

 

Zvaničnici su rekli da je u izvještaju, za koji je CIA imala glavni doprinos, ocijenjeno da je prijestolonasljednik odobrio i vjerovatno naredio ubistvo Khashoggija, čija je kolumna Washington Post kritikovala politiku prijestolonasljednika.

 

Predsjednik Joe Biden, demokrata koji je prije pet sedmica naslijedio republikanca Donalda Trumpa, rekao je novinarima u srijedu da je pročitao izvještaj i da će uskoro razgovarati telefonom sa kraljem Saudijske Arabije Salmanom (85), ocem prijestolonasljednika, 35-godišnjeg de facto vladara.

 

Objavljivanje izvještaja dio je Bidenove politike preusmjeravanja veza s Rijadom nakon što je godinama davao arapskom savezniku i velikom proizvođaču nafte propusnicu o stanju ljudskih prava i intervenciji u jemenskom građanskom ratu.

 

Biden radi na tome da vrati tradicionalne odnose s Rijadom nakon četiri godine benevolentnih veza u vrijeme Trumpa.

 

Glasnogovornica Bijele kuće Jen Psaki rekla je novinarima u srijedu da će Biden komunicirati samo sa saudijskim kraljem i rekla da se deklasificirani izvještaj o Khashoggiju sprema za skoro objavljivanje.

 

Dok Biden ograničava svoje kontakte na kralja, drugi u Bidenovoj administraciji razgovaraju sa saudijskim zvaničnicima na različitim nivoima.

 

- U prvim sedmicama ove administracije bili smo u kontaktu sa saudijskim zvaničnicima na brojnim nivoima - rekao je glasnogovornik State Departmenta Ned Price.

 

Khashoggi, koji je bio 59-godišnji saudijski novinar i kolumnista Washington Posta, namamljen je u saudijski konzulat u Istanbulu 2. oktobra 2018. godine, a ubio ga je tim operativaca povezanih s prijestolonasljednikom. Zatim su mu raskomadali tijelo. Njegovi posmrtni ostaci nikada nisu pronađeni.

 

(FENA/md)

 

 

BLIN
KOMENTARI