Univerzitetska studija otkrila

Koronavirus preživljava tri dana na tkanini, a evo na kojem materijalu najduže ostaje

Lifestyle 24.02.21, 10:28h

Koronavirus preživljava tri dana na tkanini, a evo na kojem materijalu najduže ostaje
Mikrobiologinja dr. Katie Laird, koja je vodila studiju, rekla je da materijali, koji se obično koriste u zdravstvenim uniformama, predstavljaju rizik od prenosa

 

Naučnici su otkrili da virusi slični soju koji uzrokuje Covid-19 mogu preživjeti na uobičajeno nošenim tkaninama do tri dana.

 

Studija Univerziteta De Montfort u Leicesteru testirala je model koronavirusa na poliestru, poliester-pamuku i 100% pamuku.

 

Rezultati sugerišu da poliester predstavlja najveći rizik, javio je BBC.

 

Mikrobiologinja dr. Katie Laird, koja je vodila studiju, rekla je da materijali, koji se obično koriste u zdravstvenim uniformama, predstavljaju rizik od prenosa.

 

Naučnici su pratili stabilnost virusa na svakom materijalu tokom 72 sata.

 

Rezultati su pokazali da poliester predstavlja najveći rizik od prijenosa, s virusom koji je i dalje prisutan nakon tri dana i s mogućnošću prenošenja na druge površine.

 

Na 100% pamuku virus je trajao 24 sata, dok je na poliester-pamuku virus preživio samo šest sati.

 

- Kada je pandemija prvi put počela, nije se znalo koliko dugo koronavirus može preživjeti na tekstilu - rekla je dr. Laird, čelnica univerzitetske istraživačke grupe za zarazne bolesti u DMU.

 

- Naša otkrića pokazuju da tri najčešće korištena tekstila u zdravstvu predstavljaju rizik za prijenos virusa. Ako medicinske sestre i zdravstveni radnici ponesu uniforme kući, mogli bi ostavljati tragove virusa na drugim površinama - kazala je ona.

 

Studija je također zaključila da je najpouzdaniju metodu pranja za uklanjanje virusa sa tkanina od 100 posto pamučnog materijala.

 

Tek kada je korišten deterdžent i temperatura od 67 Celzijusa, virus je potpuno eliminisan.

 

Studija je pokazala da nije bilo rizika od kontaminacije kada su se čisti predmeti prali onima na kojima su bili tragovi virusa.

 

(FENA/md)

 

 

BLIN
KOMENTARI