Reakcija uglednog advokata

Feraget poručio: Avdiću, porodice, ali i građani od vas očekuju da konačno prestanete ometati istragu

Mediji 24.02.21, 08:54h

Feraget poručio: Avdiću, porodice, ali i građani od vas očekuju da konačno prestanete ometati istragu
Vaša namjera je da iznijetim bljuvotinama gledaocima i čitaocima sugerišete svoj zaključak o tome ko su glavni akteri ova dva slučaja, napisao je Feraget

 

Ifet Feraget, advokat porodice Memić, na Facebook stranici "Pravda za Dženana Memića", obratio se novinaru Avdi Avdiću povodom istrage Tužilaštva BiH vezano za slučajeve Dženan Memić i David Dragičević pod naslovom: "Avdiću, porodice ali i građani od vas očekuju da konačno prestanete ometati istragu u ovim predmetima".

 

Njegovu reakciju prenosimo u cijelosti:

 

- Poštovani gospodine Avdić,

 

obraćam Vam se vezano za navode objavljene dana 23.02.2021. godine u Vijestima u 7 Hayat TV-a, kada ste izjavili sljedeće:

 

"Glavna državna tužiteljica Gordana Tadić je u proteklom periodu odlučila da uzme dva slučaja, slučaj Dragičević i slučaj Memić, dva oca koja opravdano traže istinu za svoju djecu, kao žive štitove da bi rješavala neke druge svoje probleme. Sada sve što objavite o njoj ona kaže da je napadamo zato što neko želi da spriječi istraživanje njeno (podsmijeh!) u predmetu Memić!

 

Ona je taj predmet preuzela prije dvije godine, ovo što je uradila do sada će, prema ovim dokumentima koje ja imam biti potpuna besmislica, koliko god ja imao osuda u javnosti ali to je tako jer sam pročitao dokumente i ja se nadam da će javnost uskoro progledati da vidi da je sve to prevara, zašto zato što glavni akteri neće biti uhapšeni.

 

Niko ne pominje više glavnu tadašnju tužiteljicu Dalidu Burzić, ona je danas sutkinja Suda BiH, nema je, niko ne pominje njenu zamjenicu Aidu Topalović, niko ne pominje dvoje postupajućih tužitelj Mladena Furtulu i Ivanu Petković, koji su danas u Tužilaštvu BiH, dakle osobe koje su pominjane u proteklom periodu niko više ne pominje, pominju se neka treća lica i sad vi kad upozorite na to postajete osoba koja priprema atentat na glavnu državnu tužiteljicu Tužilaštva BiH“.

 

Vaš podsmijeh u momentu dok govorite o istrazi o zataškavanju ubistva djeteta govori sve o Vama! Vaš cilj je da uništite iskrene osjećaje roditelja koji tragaju za istinom o svojoj ubijenoj djeci, da srušite povjerenje građana da u ovoj državi ipak ima poštenih tužilaca i sudija, da otrujete njihovu nadu da ovi (ali i svi drugi slučajevi) budu rasvijetljeni, da zlostavljate duše napaćenih građana koji u ovoj borbi vide izlaz iz naše zajedničke agonije. Podsmjehujete se jer nemate dušu, jer ste bezobrazni i intelektualno nepošteni! Morate se liječiti!

 

Primjećujem da u ovoj Vašoj papazjaniji iznosite komentare, bez provjere tačnosti navoda sadržanih u istom, čime ste prekoračili granice prava na slobodu izražavanja iz člana 10. stav 1. Evropske konvencije za zaštitu ljudskih prava i osnovnih  sloboda, te odredaba Ustava Bosne i Hercegovine.

 

Iz tih razloga sam prinuđen da radi zaštite interesa porodica Memić i Dragičević reagujem kao advokat ali i kao čovjek na Vaš bezosjećajni i primitivan način ophođenja prema porodicama Memić i Dragičević!

 

U prethodno objavljenom otvorenom pismu od 03.02.2021. godine sam Vas već upoznao da ću, kao advokat porodica Memić i Dragičević, uvijek reagovati radi zaštite interesa istrage Tužilaštva BiH u ova dva izuzetno osjetljiva predmeta, a radi zaštite interesa gospode Muriza Memića i Davora Dragičevića moram reagovati i kao čovjek na napisane bljuvotine!

 

Očigledno je da Vaša namjera nije pokretanje pitanje kvaliteta istrage  u ovim predmetima nego nešto sasvim drugo. Kvalitet krivične istrage u predmetu Memić je na zavidno visokom nivou i ista je pokrenuta onda kada je prikupljeno dovoljno kvalitetnih dokaza! Prema najavi glavne tužiteljice Tužilaštva BiH, uvažene gospođe Gordane Tadić, ova istraga će dati svoje rezultate!

 

Tužilaštvo BiH će na identičan način postupati i u predmetu Dragičević! Vaša namjera je da iznijetim bljuvotinama gledaocima i čitaocima sugerišete svoj zaključak o tome ko su glavni akteri ova dva slučaja!

 

Ove istrage su dobro planirane jer je izvršena detaljna procjena rizika od mogućeg uništavanja, sakrivanja dokaza ili ometanja istrage na bilo koji drugi način (pa i pisanjem novinarskih bljuvotina), zbog čega se veoma precizno tempira preduzimanje svake pojedine istražne radnje.

 

Takva istraga upravo ima za cilj da otkrije ko su glavni akteri ova dva slučaja, odnosno ko su nalogodavci zataškavanja ova dva očigledna ubistva! Dakle, jedno su akteri a drugo su glavni akteri zataškavanja ovih ubistava!

 

Samo pažljivo pratite istragu Tužilaštva BiH pa ćete saznati ko su glavni akteri! Možda nekog od njih i poznajete! - napisao je Ifet Feraget.

 

 

(DEPO PORTAL/dg)

BLIN
KOMENTARI