VIDEO/ 'Četvorka' podržala projekt

Nikšić: Zakon o podršci povratnicima u Srebrenicu bit će predložen u Kantonu Sarajevo

Front 23.02.21, 15:28h

Nikšić: Zakon o podršci povratnicima u Srebrenicu bit će predložen u Kantonu Sarajevo
Draft je izrađen prije mjesec dana, ali po Nikšićevim riječima, nije upućivan u proceduru da se to ne bi tumačilo kao politički predizborni potez

 

Zakon o podršci povratnicima u Srebrenicu bit će u formi nacrta uskoro predložen na usvajanje u Kantonu Sarajevo.

 

To je na pres-konferenciji izjavio predsjednik SDP-a Nermin Nikšić i dodao da se nada uspjehu ovog projekta koji podržava 'četvorka', a službeni predlagač mu je Klub zastupnika SDP-a u kantonalnoj skupštini.

 

Nikšić je rekao da će zakon biti predložen i još nekim kantonima gdje četvorka participira u skupštinama, u dogledno vrijeme i na federalnom nivou.

 

Draft je izrađen prije mjesec dana, ali po Nikšićevim riječima, nije upućivan u proceduru da se to ne bi tumačilo kao politički predizborni potez.

 

Nacrt zakona, koji između ostalog čuva i sjećanje na žrtve genocida, sadrži sistemska rješenja za egzistencijalne probleme povratnika i članova porodica žrtava, problema na koje su ukazivali i učesnici nedavnog sastanka održanog u Srebrenici.

 

- Sretan sam što je unutar 'četvorke' jednodušno opredjeljenje za sistemsko uređenje ovih pitanja, a nadamo se podršci i na kantonalnom i federalnom nivou - riječi su predsjednika SDP-a.

 

Povjerenik SDP-a iz kantonalne organizacije Sarajevo Adnan Šteta, koji je također govorio na današnjoj pres-konferenciji, pojasnio je da zakon predviđa poticajne mjere u segmentima kao što su popravak u ratu oštećenih građevina, povratak, zapošljavanje i otvaranje novih radnih mjesta, zdravstvena njega, obrazovanje i radno osposobljavanje povratnika u Srebrenicu.

 

Igor Stojanović, SDP-ov član u Skupštini Sarajevskog kantona, od konkretnih mjera koje predviđa nacrt ovog zakona, na pres-konferenciji je naveo formiranje sarajevskog ureda za podršku Srebrenici čiji godišnji minimalni budžet bi iznosio 250.000 KM.

 

Također su propisani besplatna zdravstvena zaštita u ustanovama čiji je osnivač Kanton Sarajevo za sve povratnike s prijavljenim prebivalištem u Srebrenici, potom besplatni smještaj u studentskim domovima u Sarajevu za studente sa srebreničkim prebivalištem, kao i stimulans poslodavcima koji u Srebrenici zapošljavaju povratnike. Za osobe određene struke neophodne na budućim novootvorenim radnim mjestima u Srebrenici, Kanton Sarajevo bi snosio troškove najma stambenog prostora.

 

Za sve osobe prijavljene u Srebrenici ovaj nacrt predviđa besplatnu pravnu pomoć pred međunarodnim sudovima.

 

Po riječima Adnana Štete, predviđeni su također jednokratna pomoć porodiljama u visini od dvije prosječne plaće te druge poticajne mjere čiji konačni željeni rezultat bi trebalo da bude - održivi povratak u Srebrenicu.

 

Damir Mašić, SDP-ov član Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine, rekao je da će biti poduzeto sve da sličan zakon ugleda svjetlo dana i na federalnom nivou. S partnerima iz 'četvorke' zakon će relativno brzo biti i tu predložen, kazao je također Mašić.

 

On je pozvao sve političke subjekte na federalnom nivou vlasti da pritom ne prevladaju dnevna politika i podjela na poziciju i opoziciju već jednodušno opredjeljenje za donošenje ovakvog zakona.   

 

 

(FENA/md)

 

 

BLIN
KOMENTARI