nakon premijerovih najava

KO SDA Sarajevo: Fortine mjere pokazuju izostanak bilo kakve mjere, vizije, pa čak i zdravog razuma!

Front 22.02.21, 17:35h

KO SDA Sarajevo: Fortine mjere pokazuju izostanak bilo kakve mjere, vizije, pa čak i zdravog razuma!
Taj rast ne dokazuje samo neutemeljenost ranijih kritika na račun prošlog saziva Kriznog štaba već i očiglednu nesposobnost aktuelne vlasti u KS da odgovori zadatku i da svojim konkretnim odlukama i mjerama vrati situaciju pod kontrolu

 

Građani Kantona Sarajevo (KS) od premijera Edina Forte i njegove Vlade očekuju da predlažu i provode konkretne mjere u borbi protiv pandemije koronavirusa, a ne da dijele „užasnu zabrinutost“ zbog aktuelne situacije i da odgovornost prebacuju na građane.

 

Rast broja zaraženih osoba u KS nije odgovornost građana već Vlade KS i njenog Kriznog štaba, čije su se mjere ili njihov izostanak pokazali nedovoljnim za kontroliranje epidemiološke situacije u mnogo lakšim okolnostima u odnosu na prošlogodišnje.

 

Ova Vlada je, podsjetit ćemo, smijenila prošli saziv Kriznog štaba tvrdeći da su donosili loše odluke, te su 7. januara imenovali novi Krizni štab. U međuvremenu je dnevni broj novozaraženih osoba porastao sa 88, koliko je bilo dan uoči imenovanja novog Kriznog štaba, na čak 191, koliko je zabilježeno na dan kada se premijer Forto požalio na neodgovornost građana.

 

Taj rast ne dokazuje samo neutemeljenost ranijih kritika na račun prošlog saziva Kriznog štaba već i očiglednu nesposobnost aktuelne vlasti u KS da odgovori zadatku i da svojim konkretnim odlukama i mjerama vrati situaciju pod kontrolu.

 

Umjesto stranačkih druženja predstavljenih kao konkretne aktivnosti, donošenja odluka o novom zapošljavanju podobnih kadrova i kritika na račun građana, Vlada KS bi trebala konačno preuzeti odgovornost i početi se baviti svojim poslom, barem približnim intezitetom kojim su ranije kritikovali svaki potez Kriznog štaba.

 

Mjere koje Forto najavljuje, poput desetodnevne izolacije za svakog ko se nađe u prostoru u kojem se nalazi više od dozvoljenog broja osoba, pokazuju potpuni izostanak bilo kakve ideje, vizije, strategije, pa čak i zdravog razuma u borbi protiv pandemije koronavirusa i njenih negativnih ekonomskih posljedica.

 

Ukoliko nisu sposobni da odgovore zadatku, onda to trebaju priznati i zatražiti pomoć onih koji znaju i koji su to dokazali, a ne odgovornost prebacivati na građane - navodi se u saopćenju KO SDA Sarajevo. 

 

(DEPO PORTAL/rm)

 

(DEPO PORTAL/rm)

BLIN
KOMENTARI