novosti

Slučaj 'Memić': Tužilaštvo BiH će tražiti još dva mjeseca pritvora za Dupovca i Mutapa, pojavio se novi zaštićeni svjedok

Hronika 22.02.21, 15:34h

Slučaj 'Memić': Tužilaštvo BiH će tražiti još dva mjeseca pritvora za Dupovca i Mutapa, pojavio se novi zaštićeni svjedok
Pogotovo je ključan zaštićeni svjedok Tužilaštva BiH koji bi mogao otkriti imena ubica

 

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine predložit će Sudu BiH da se Zijadu Mutapu i Hasanu Dupovcu, koji su osumnjičeni za organizovani kriminal i pomoć počinitelju nakon krivičnog djela u slučaju "Dženan Memić", produži pritvor još za dva mjeseca.

 

Zijada Mutapa, oca Alise Mutap, bivše djevojke ubijenog Dženana Memića, s kojim je u vrijeme nesretnog događaja bila skupa u Velikoj aleji na Ilidži, i Dupovca, bivšeg šefa Odjela za saobraćajne nesreće MUP-a KS, uhapsila je SIPA prije 20 dana po naredbi Tužilaštva BiH. 

 

Jednomjesečni pritvor im ističe 1. marta, a nedavno je odbijena žalba advokata da se brane sa slobode. 

 

Tri osobe


Zbog same istrage i saslušanja novih svjedoka, Tužilaštvo BiH, kako nezvanično saznaje "Avaz", tražit će produženje pritvora.

 

Podsjećamo, Mutapu i Dupovcu pritvor je određen zbog opasnosti da bi boravkom na slobodi mogli utjecati na svjedoke ili prikrivati dokaze. Osim toga, državni tužilac je naglasio i da postoji opasnost od narušavanja javnog reda i mira ukoliko se osumnjičenima ne odredi pritvor.

 

Tužilaštvo BiH najavilo je proširenje istrage na tri osobe i prema informacijama "Avaza", postupajući tužilac saslušao je veći broj svjedoka u ovom predmetu.

 

Pogotovo je ključan zaštićeni svjedok Tužilaštva BiH koji bi mogao otkriti imena ubica.

 

Na taj način bi se okončala pravosudno-policijska farsa koja traje već pet godina u ovom predmetu i za koju se sumnja da su u nju umiješani i pojedini kantonalni i državni tužioci.

 

Ovaj zaštićeni svjedok, koji je bio na licu mjesta u Velikoj aleji na Ilidži kobne noći, kako stvari stoje, itekako će pomoći Tužilaštvu da riješi ovaj slučaj. 

 

Njegov iskaz već je, tvrde naši izvori, potkrijepio mnoge sumnje. 

 

Novi dokazi


Na osnovu iskaza ovog svjedoka, Tužilaštvo je počelo saslušavati nove svjedoke. Osim toga, Tužilaštvo BiH ima još jednog svjedoka koji je dobio status zaštićenog i on je direktni očevidac šta se dešavalo kobne noćni.

 

Zbog toga se i traži dodatno vrijeme, kako bi tužioci na miru mogli saslušati sve svjedoke i pregledati nove dokaze.

 

(Avaz, DEPO PORTAL/rm)

BLIN
KOMENTARI