Forto najavio rigorozne mjere zbog skoka broja zaraženih

Svi koji budu zatečeni u gužvama idu u izolaciju! Policija i inspekcija na ulicama Sarajeva

Front 22.02.21, 13:39h

Svi koji budu zatečeni u gužvama idu u izolaciju! Policija i inspekcija na ulicama Sarajeva
Naloženo je Zavodu zdravstvenog osiguranja i zdravstvenim ustanovama angažman svih raspoloživih resursa u funkciji povećanja broja testiranja

 

Pojačavamo nadzor nad provođenjem postojećih epidemioloških mjera, povećavamo kapacitet zdravstvenih ustanova da odgovore na povećan broj zaraženih, dozvoljavamo inspekciji da angažuje veći broj radnika, kao i policiji da opet kontroliše poštivanje mjera – izjavio je danas premijer Kantona Sarajevo Edin Forto.

 

Nakon vanredne sjednice Vlade KS u proširenom sastavu Forto je kazao da podaci koji dolaze iz medicinskih ustanova ukazuju na povećanje broja zaraženih, odnosno pogoršanje epidemiološke situacije, te pročitao zaključke usvojene na sjednici.

 

- Ministarstvo zdravstva KS će izdati obavezujuće upute zdravstvenim ustanovama u funkciji mobilizacije svog raspoloživog kadra u covid timove. Suštinski širimo covid timove i kapacitet zdravstvenih ustanova da se bore sa rastućim brojem zaraženih pacijenta - naveo je Forto.

 

Naloženo je Zavodu zdravstvenog osiguranja i zdravstvenim ustanovama angažman svih raspoloživih resursa u funkciji povećanja broja testiranja.

 

Također, naloženo je Zavodu javnog zdravstva KS pojačano praćenje i dostavljanje dnevne analize Kriznom štabu i ministartvu zdravstva i Vladi KS u smislu izvora žarišta zaraze, te da analize budu dostavljene javnosti.

 

Zaključkom sa današnje sjednice Vlade naloženo je Kantonalnoj upravi za inspekcijske poslove da u skladu sa zakonom angažuje sav svoj raspoloživi kadar za provođenje mjera.

 

Vlada KS će pokrenuti procedure hitnih izmjena Zakona o inspekcijama KS u cilju omogućavanja privremenog zatvaranja objekata koji krše epidemiološke mjere.

 

- Naloženo je Kantonalnoj upravi za inspekcijske poslove da prilikom vršenja nadzora u svim slučajevima gdje se utvrdi da je u zatvorenom prostoru veći broj osoba od dozvoljenog, izricanje mjere zabrane kretanja svim zatečenim osobama na period od deset dana zbog postojanja sumnje da boluju od zarazne bolesti. Suštinski, svi koji se zateknu prekobrojno će ići u izloaciju – naveo je Forto.

 

Preporučeno je Kriznom štabu da naredbom Upravi policije vrati nadležnosti za sankcionisanje prekršitelja mjera u odnosu na Zakon o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti.

 

Ministar zdravstva Kantona Sarajevo Haris Vranić je kazao da je došlo do povećenja novozaraženih na prilično malom uzorku testiranih, te da niko sa sigurnošću ne može znati šta je razlog za povećanje broja oboljelih od covid-19. Kapaciteti u bolnicama se popunjavaju i zato je, kako je dodao, neophodno blagovremeno reagirati. Naglasio je kako situacija u Kantonu Sarajevo, i pored povećanja broja zaraženih, nije dramatična.

 

Vranić je dodao da su žarišta zaraze zatvoreni prostori – kafane, kafići, veliki tržni centri, tačnije radnje i kafići u njima. Zato će jedna od mjera biti uvođenje covid redara u tržnim centrima.

 

- Mislim da je razlog povećanja broja zaraženih opuštanje kod naših građana koji smatraju da je pandemija pri kraju. Ona nije ni blizu kraja. Posebno što nemamo vakcina. I morate znati da vakcinacija ne znači kraj pandemije - dodao je Vranić.

 

(FENA/md)

 

 

BLIN
KOMENTARI