značajan projekt

U augustu počinje gradnja vjetroelektrane u Kantonu Sarajevo

Biznis Klub 19.02.21, 15:52h

U augustu počinje gradnja vjetroelektrane u Kantonu Sarajevo
Kako je Aneksom ugovora precizirano, radi se o vjetroelektrani sa pet vjetroagregata, po pet MW. Koncesija na izgradnju i korištenje je data na period od 30 godina, ranije potpisanim ugovorom između Vlade KS i ove kompanije

 

Ministar privrede Kantona Sarajevo Adnan Delić potpisao je  danas Aneks ugovora o koncesiji za izgradnju i korištenje Vjetroelektrane „Ivan Sedlo–Hadžići“ sa direktorom kompanije „Suzlon Wind Energy BH“ Samirom Džaferbegovićem. Ovo je prva  vjetroelektana koja će se graditi na području  Kantona Sarajevo ove godine, investicione vrijednosti oko 30 miliona EUR-a. Njenom izgradnjom Kanton će se priključiti zajednici proizvođača energije iz obnovljivih izvora.

 

Kako je Aneksom ugovora precizirano, radi se o vjetroelektrani sa pet vjetroagregata,  po pet MW.  Koncesija na izgradnju i korištenje je data na period od 30 godina,  ranije potpisanim ugovorom između Vlade KS i ove kompanije.

 

Aneks na ugovor je potpisan jer je mijenjana projektna dokumentacija za gradnju vjetroelektrane.  Kako je objasnio Džaferbegović, utvđeno je da će biti neophodno nabaviti  najnoviju tehnologiju za odleđivanje nakon što su praćene vremenske prilike na Ivan Sedlu.

 

“Gradnja vjetroelektrane bi trebala početi u augustu ove godine. Ostalo je da uradimo elaborat priključka na elektroenergetsku mrežu i objasnimo kako će naš vjetropark utjecati na nju, te da   pribavimo energetsku i građevinsku dozvolu. Ukoliko sve bude teklo po planu, vjetroelektrana bi mogla biti puštena u probni rad naredne godine, dok bi u pogon bila puštena 2023. godine”, naveo je Džaferbegović. Zahvalio je na Kantonu i Općini Hadžići na dobroj saradnji u dosadašnjoj realizaciji projekta.

 

Ministar Delić je istakao da je ovo veoma značajan projekt.

 

“Interes nam je da se proizvodnja energije bazira na obnovljivim izvorima u što većoj mjeri, za razliku od fosilnih goriva, a posebno uglja, po čemu je naša zemlja još uvijek prepoznatljiva. Vjetroelektrane nemaju štetnog utjecaja na prirodu a snaga energije koju proizvedu  je mnogo veća od one iz hidrocentrala. Tako štitimo okoliš, a kroz naplatu ove vrste koncesije ostvarivat će se i značajni  prihodi za Kanton Sarajevo i lokalnu zajednicu. Također će se otvarati nova radna mjesta”, izjavio je ministar Delić.

 

Istakao je da Kanton Sarajevo ima predispozicije za širenje proizvodnje energije iz vjetra, a s obrzirom na interes investitora, čak i da postane regionalni HUB centar održavanja vjetroparkova.

 

Naglasio je da će se odluke donositi u najboljem interesu Kantona i lokalnih zajednica.

 

(DEPO PORTAL/rm)

Kako je navedeno, na gradnji vjetroelektrane bit će angažirane domaće firme, dok će vjetroelektarnu održavati 20 radnika.

BLIN
KOMENTARI