Nova mutacija

Naučnici otkrili najnoviji soj korone: Nemoguće ga je otkriti PCR testovima, ne zna se da li su vakcine efikasne

Lifestyle 19.02.21, 11:18h

Naučnici otkrili najnoviji soj korone: Nemoguće ga je otkriti PCR testovima, ne zna se da li su vakcine efikasne
Ono što stvara poseban problem je to što jedna mutacija u ovoj varijanti korone onemogućava detektovanje jednim od PCR testova koje je odobrila Svjetska zdravstvena organizacija

 


Finski naučnici otkrili su novu mutaciju korona virusa u toj zemlji, a kako su objasnili stručnjaci iz laboratorije Vita i Instituta za biotehnologiju Univerziteta Helsinki, ovu mutaciju ne mogu da detektuju svi PCR testovi.

 

Nova mutacija nazvana je Fin-769H, a iako, prema riječima naučnika, ima dosta sličnosti sa britanskim i južnoameričkim sojem, postoje i određene razlike.

 

Ono što stvara poseban problem je to što jedna mutacija u ovoj varijanti korone onemogućava detektovanje jednim od PCR testova koje je odobrila Svjetska zdravstvena organizacija (SZO). Dr Sakari Jokiranata iz Vita laboratorije saopštio je da je to uočeno prilikom analize uzorka pacijenta kod kojeg je otkrivena nova mutacija.

 

Naučnici još uvijek ne znaju detalje o novoj mutaciji, kao ni da li će dostupne vakcine protiv ovog virusa biti jednako efikasne, prenosi Mondo.

 

(DEPO PORTAL/md)

 

 

BLIN
KOMENTARI