Izabran 46. poglavar

Mitropolit Porfirije novi patrijarh Srpske pravoslavne crkve

Hronika 18.02.21, 16:31h

Mitropolit Porfirije novi patrijarh Srpske pravoslavne crkve
Vladika Porfirije rođen je 1961. godine u Bečeju, a na krštenju je dobio ime Prvoslav

 

Mitropolit zagrebačko ljubljanski Porfirije (Perić) danas je izabran za 46. poglavara Srpske pravoslavne crkve.

 

Njegovo ime iz jevanđelja izvukao je monah Matej, a preostala dva kandidata koja su dobila podršku 36 članova Sabora bili su i vladika bački Irinej i banjalučki Jefrem.

 

Njegov izbor oglasila su i zvona sa Hrama Svetog Save i Saborne crkve u Beogradu.

 

Vladika Porfirije rođen je 1961. godine u Bečeju, a na krštenju je dobio ime Prvoslav.

 

Diplomirao je na Pravoslavnom bogoslovskom fakultetu u Beogradu 1986. godine, kada ga je tada episkop raško-prizrenski, a kasnije patrijarh Pavle, u manastiru Svete Trojice u Mušutištu rukopoložio u čin jerođakona.

 

Postdiplomske studije završio je u Atini, a potom dolazi u manastir Svetih arhangela u Kovilju, gdje je rukopoložen u sveštenomonaški čin i postavljen za igumana.

 

Doktorirao je 2004. na Bogoslovskom fakultetu u Atini, a na katedri Pastirske psihologije beogradskog Bogoslovskog fakulteta naslijedio je čuvenog psihijatra i akademika dr Vladetu Jerotića.

 

U manastiru Kovilj bio je veoma predan izlječenju mladih od ovisnosti.

 

To su godine kada manastir Kovilj postaje duhovna matica mnogim mladim ljudima: intelektualcima, umjetnicima, popularnim glumcima i rok muzičarima, pogotovo iz Novog Sada i Beograda.

 

Godine 2005. formirao je terapijsku zajednicu "Zemlja živih", koja je priznata kao najuspješniji projekat za liječenje narkomanije, a danas, pod rukovodstvom vladike Porfirija, ima više od stotinu štićenika u kampovima širom Srbije.

 

Episkop Porfirije je, već deceniju predsjednik Upravnog odbora srpskog gospodarskog društva ''Privrednik'' u Zagrebu, koji osigurava stipendije za veliki broj nadarenih, a siromašnih učenika i studenata, bez obzira na vjersku i nacionalnu pripadnost.

 

Od jula 2014. mitropolit je zagrebačko-ljubljanski. Tada je poručio da na novu dužnost odlazi „s radošću, bez predrasuda i otvorenog srca u odnosu na sve građane Hrvatske i Slovenije“, prenose srbijanski mediji.

 

(FENA/md)

 

 

BLIN
KOMENTARI