UDARAC ZA POGRANIČNE NAVIKE

Kraj šopingu u BiH: Nema više prenošenja robe preko granice, kupovine cigara, goriva, namještaja, tehnike...

Biznis Klub 18.02.21, 13:50h

Kraj šopingu u BiH: Nema više prenošenja robe preko granice, kupovine cigara, goriva, namještaja, tehnike...
Ovo će svakako biti značajan udarac za one koji žive u pograničnom području i koji su redovito u kupnju dolazili s ove strane granice

 

 


Pravilnik o oslobođenju od poreza na dodanu vrijednost i trošarine za robu uvezenu u osobnoj prtljazi osoba koje putuju iz trećih država te za robu uvezenu kao mala pošiljka nekomercijalnog značaja, koji je usvojen u susjednoj Hrvatskoj i koji je na snagu stupio s početkom ove godine, nemalo je iznenadio putnike iz Bosne i Hercegovine koji su u osobnoj prtljazi, po navici, ponijeli 10 kutija cigareta, piše Večernji list BiH.


U Hrvatsku se tako prema novom pravilniku može bez plaćanja davanja unijeti samo dvije kutije, odnosno 40 cigareta. Ali, ima još novosti.


Pojas od 15 km zračne linije


Vrlo važna razlika od prijašnjeg pravilnika iz 2013. godine je ta što je sada definirana pogranična zona. Ona sada iznosi 15 kilometara zračne linije od granice i za tu zonu vrijede drukčija pravila.


“Pogranična zona je zona koja ne prelazi više od 15 kilometara zračne udaljenosti od granice države članice i koja uključuje lokalna upravna područja koja se nalaze unutar zone”, ističe se u pravilniku.


Ovo je naročito važno za one koji su redovito prelazili granicu kako bi u BiH obavljali kupnju robe u većoj vrijednosti, ali opet po nižim cijenama i uz oslobođenje PDV-a i trošarine.


Međutim, osobe s uobičajenim mjestom stanovanja u pograničnoj zoni Republike Hrvatske i susjednih trećih država, radnici u pograničnoj zoni Republike Hrvatske i susjednih trećih država te posada prijevoznih sredstava upotrijebljenih za dolazak iz trećih država novim pravilnikom u osobnoj prtljazi mogu, uz oslobođenje od PDV-a i trošarine, dnevno unijeti robu čija je vrijednost do 300 kuna. Ove osobe mogu prenijeti samo do 25 cigareta, piše Večernji list BiH.


Odlazak u šoping


Ovo će svakako biti značajan udarac za one koji žive u pograničnom području i koji su u BiH  redovito kupovali sve - od osnovnih namirnica, lijekova, odjeće, obuće, pa do kućanskih uređaja, bijele tehnike i namještaja, stolarije... BiH im je bila ujedno i redovita destinacija za točenje benzina i kupovinu duhana.


Prema neslužbenim procjenama, Hrvatska na kupnji cigareta u Bosni i Hercegovini i Srbiji godišnje gubi čak pola milijarde kuna trošarina i PDV-a.

 

(DEPO PORTAL/ad)

 

 

BLIN
KOMENTARI