Četvrta firma koja je predala zahtjev

Kompanija Johnson&Johnson predala zahtjev za odobrenje vakcine u EU

Hronika 16.02.21, 21:11h

Kompanija Johnson&Johnson predala zahtjev za odobrenje vakcine u EU
Preliminarni rezultati velikog ispitivanja u SAD-u, Južnoj Americi i Južnoj Africi sugerišu da je vakcina J&J sigurna i da nudi snažnu zaštitu protiv umjerenog do ozbiljnog oblika COVID-19

 

Evropska agencija za lijekove saopćila je da je od Johnson&Johnsona primila zahtjev za odobrenje za vakcinu protiv koronavirusa, koja se sastoji od samo jedne doze.

 

U saopćenju objavljenom u utorak, regulator za lijekove sa sjedištem u Amsterdamu navodi da bi mogao izdati mišljenje do sredine marta pod uslovom da "podaci o djelotvornosti, sigurnosti i kvaliteti vakcine budu dovoljno sveobuhvatni", javlja AP.

 

To je četvrta vakcina protiv COVID-19 koja traži odobrenje u EU, nakon što su ranije vakcine kompanija Pfizer/BioNTecha, Moderne i AstraZenece dobile zeleno svjetlo. Ali za razliku od tih vakcina, J&J vakcina zahtijeva samo jednu dozu.

 

Preliminarni rezultati velikog ispitivanja u SAD-u, Južnoj Americi i Južnoj Africi sugerišu da je vakcina J&J sigurna i da nudi snažnu zaštitu protiv umjerenog do ozbiljnog oblika COVID-19. Vakcinu provjerava i američka Uprava za hranu i lijekove, čija će se stručna komisija sastati 26. februara kako bi javno raspravljala o podacima o vakcini.

 

(FENA/md)

 

 

BLIN
KOMENTARI