FOTO/ NEŠTO POSVE NOVO U SARAJEVU

Bosanska kuhinja kakvu ne poznajete: Mladi i talentovani Hamza Drino tradicionalna jela pretvara u umjetnost

Biznis Klub 12.02.21, 13:05h

Glavni "krivac" za uživanje u nevjerovatnim okusima najpoznatijih domaćih jela, koja se trenutno spremaju u sarajevskom restoranu "Chat Noir", je mladi i iznimno talentovani Hamza Drino, koji, kako sam kaže, radi reinterpretaciju tradicionalne bosanskohercegovačke recepture

 

 


Krajem decembra prošle godine u sarajevskom restoranu "Chat Noir", bivšem Klubu Slovenaca (ul. Hiseta br. 21), priređena je jedna posve drugačija večera i predstavljena bosanskohercegovačka tradicionalna kuhinja na potpuno novi način. Tako je započela edicija gostujućih kuhara u ovom popularnom restoranu, a novi koncept postao je svojevrsna atrakcija među ljubiteljima kulinarskih specijaliteta.

 


Glavni "krivac" za uživanje u nevjerovatnim okusima najpoznatijih domaćih jela je mladi i iznimno talentovani Hamza Drino, koji, kako sam kaže, radi reinterpretaciju tradicionalne bosanskohercegovačke recepture.


- Možemo reći da je to neka vrsta moderne tradicionalne kuhinje. Kada sam se, nakon školovanja, vratio u BiH, želio sam da ponudim nešto novo u bh. kuhinji. Bilo je to u jeku pandemije, u martu prošle godine, nisam mogao nigdje naći posao... Onda sam sreo Adija Traku, koji vodi restoran "Chat Noir", i na njegov prijedlog osmislili smo ovaj koncept koji u suštini predstavlja reinterpretaciju tradicionalnih bh. recepata - pojašnjava Hamza Drino u razgovoru za DEPO Portal.

 

chat-noir-19

   
Tako se na meniju mogu naći: Moderna tikvenjača sa tostiranim sjemenkama tikve, suhim mesom i kajmakom (kao hladno predjelo), bijela pura sa travničkim sirom, medom, makom i smeđim puterom (kao toplo predjelo), sogan dolma na pireu od celera i gljiva sa hrskavim krompirom, ulje od peršuna (kao glavno jelo), šljive punjenje krem sirom i čokoladom na kremi od oraha (za desert), a za piće domaća orahovača ili bezalkoholno piće.


I to je samo mali dio ponude... Sinoć je u restoranu "Chat Noir" umijeće kulinarstva realizovano u slasnim finger zalogajima u čak deset slijedova, kao kombinacija španske i bosanske kulture. Ovoga puta Hamza Drino je radio u partnerstvu sa mladim kuharom iz Ilijaša Antoniom Radošom, a ponuda na stolu bila je više nego inspirativna:   


1.
Tres puteros:
Puter sa vrganjima i smeđim šampinjonima
Puter sa crnim bijelim lukom
Puter sa suhim mesom

2.
Rolnice od heljde sa kajmakom, suhim mesom i ajvarom

3.
Topa s trubačama

4.
Arancini s graškom, suhim mesom, livanjskim sirom i aioli od sušenog paradajza

5.
Pašteta pileće jetre, gel narandža, marmelada ljubičastog luka, kreker od maslinovog ulja

6.
Hrskava dolma s junećim tartarom

7.
Kroketi od goveđeg repa sa kečapom od jabuke i bijelih tartufa

8.
Trgana teletina na hrskavom somunu sa kremom pečene paprike i kozijim sirom

9.
Klepe od cvekle punjene krem sirom u sosu od narandže, sa medom od crnog bijelog luka.

10.
Šljive s čokoladom i mus od lješnjaka

 

- Treba tri do pet dana, nekada i po sedam, da se sve to spremi. Zavisi koliko različitih jela je na meniju i za koliko ljudi se radi. Kada je u pitanju 30-ak gostiju i kombinacija kakva je bila sinoć, onda treba i do sedam dana da se sve završi, jer obično radimo i degustacije koje prethode samoj večeri - priča nam Hamza, koji sve to radi sa lakoćom i ogromnom ljubavlju.

 

hamza-drino-4


Hamza Drino je 24-godišnji Sarajlija koji je završio jednu od najboljih kulinarsko-ugostiteljskih škola u svijetu - Ecole Hoteliere de Lausanne u Švicarskoj (EHL), a potom i praksu u Španiji kod svjetski poznatog kuhara Alberta Adrie. Koncept koji trenutno uspješno realizuje u "Chat Noiru" planira da radi kao gostujući kuhar i u drugim sarajevskim restoranima, a želi i da jednog dana otvori svoj vlastiti restoran.    


Do tada, svi koji žele da budu dio ovog nesvakidašnjeg kulinarskog užitka, svoje mjesto u "Chat Noiru" trebaju rezervisati na vrijeme, jer je broj gostiju, shodno trenutnim epidemiološkim mjerama, ograničen.


Naredno druženje je u četvrtak, 25. februara, ostalo je još malo mjesta!

 

A kako izgleda umjetnost kuhanja na način kako to radi Hamza Drino, pogledajte u fotogaleriji ili ovdje...

 

(DEPO PORTAL/ad)

 

 

BLIN
KOMENTARI