Javni protest Gradskom vijeću Grada Mostara

BH novinari: Neprimjereno i bahato postupanje Gradske uprave i novizabranih vijećnika niko ne bi trebao slijediti

Mediji 12.02.21, 09:58h

BH novinari: Neprimjereno i bahato postupanje Gradske uprave i novizabranih vijećnika niko ne bi trebao slijediti
U tom kontekstu, UO BH novinara zahtijeva hitnu promjenu odluke iza koje stoji Gradsko vijeće, te poziva predsjedavajućeg Ivana Zeleniku da uputi javno izvinjenje novinarima i pozove ih na praćenje današnjeg zasjedanja na direktan način i do okončanja cjelokupnog postupka izbora novog gradonačelnika

 

Upravni odbor Udruženja/udruge BH novinari javno zahtijeva od Gradskog vijeća Grada Mostara da novinarima i medijskim ekipama osigura neposredno praćenje sjednice Vijeća i izbor gradonačelnika Mostara a ne putem interneta, uz puno poštivanje prava na pristup javnom događaju i normalne radne uvjete svim medijima u skladu sa međunarodnim standardima medijskih sloboda, navodi se u saopćenju iz ovog udruženja.

 

Iz ovog udruženja navode da je izbor gradonačelnika Mostara događaj od izuzetnog značaja za sve građane BiH.

 

“Izbor gradonačelnika Mostara je događaj od izuzetnog značaja za sve građane Mostara i cijele BiH. Isključivanje javnosti i medija iz tog procesa grubi je atak na slobodu izražavanja i pravo građana da putem medija budu informisani o procesu glasanja, političkom usaglašavanju i odgovornom ponašanju vijećnika kojima su dali glas na nedavnim izborima.

 

UO BH novinara smatra nedopustivim da se zavodi politička i institucionalna cenzura nad medijima u Mostaru, uz neuvjerljivo objašnjenje i izgovor o nedostatku prostora za medijske ekipe u Gradskoj vijećnici Mostara radi zakazanog vjenčanja!?”

 

Dodaju da se radi o primjeru koji niko ne bi trebao slijediti.

 

“Neprimjereno i bahato postupanje administrativnog osoblja sadašnje Gradske uprave i novizabranih vijećnika primjer je koji niko ne bi trebao slijediti, a pogotovu ne vlast izabrana voljom građana. BH novinari s toga podsjećaju Gradsko vijeće Mostara da su javnost rada lokalne vlasti i omogućavanje slobodnog pristupa događajima i javnim informacijama svim novinarima i medijima osnovne vrijednosti evropskih, demokratskih društava, i sastavni su dio prava na slobodu izražavanja i dostojanstven rad novinara.

 

U tom kontekstu, UO BH novinara zahtijeva hitnu promjenu odluke iza koje stoji Gradsko vijeće, te poziva predsjedavajućeg Ivana Zeleniku da uputi javno izvinjenje novinarima i pozove ih na praćenje današnjeg zasjedanja na direktan način i do okončanja cjelokupnog postupka izbora novog gradonačelnika. Istovremeno, BH novinari pozivaju Misiju OSCE u BiH, Delegaciju Evropske unije i Ured visokog predstavnika da, u skladu sa svojim ovlastima, spriječe kršenje prava novinara u Mostaru“.

 

(DEPO PORTAL/dg)

BLIN
KOMENTARI