Danas je Međunarodni dan žena i djevojaka u nauci

Ministrica Husić Mehmedović: Novu akademsku godinu početi s novim zakonom

Front 11.02.21, 13:07h

Ministrica Husić Mehmedović: Novu akademsku godinu početi s novim zakonom
Poručuje da novi zakoni zakoni o visokom obrazovanju, kao i o naučno-istraživačkoj djelatnosti, treba da urede oblasti na koje se odnose u skladu s evropskim ili bar regionalnim standardima

 

Ministrica za nauku, visoko obrazovanje i mlade Kantona Sarajevo Melika Husić Mehmedović očekuje da će naredna akademska godina početi s novim kantonalnim zakonom o visokom obrazovanju.

 

Nada se da će biti donesen krajem proljeća budući da zakon treba finalizirati prije pošto treba obaviti i upis studenata, kao i druge prethodne aktivnosti vezane za početak nove akademske godine.

 

Husić Mehmedović je to izjavila tokom okruglog stola koji je o temi "Novi zakon o visokom obrazovanju u Kantonu Sarajevo“ upriličio Forum žena Socijaldemokratske partije Bosne i Hercegovine obilježavajući 11. februar, Međunarodni dan žena i djevojaka u nauci.

 

Ona naglašava da je reorganizacija dosadašnjeg resornog ministarstva bila neophodna i da joj je kao ženi čast biti prva ministrica na čelu transformisanog resora.

 

Poručuje da novi zakoni zakoni o visokom obrazovanju, kao i o naučno-istraživačkoj djelatnosti, treba da urede oblasti na koje se odnose u skladu s evropskim ili bar regionalnim standardima.

 

Po njenim riječima, zakoni će biti u cilju boljitka i napretka visokog obrazovanja a zarad kvalitetnije budućnosti studenata.

 

Bit će kraći od dosadašanjih zakona iz ove oblasti i bavit će se razvojnim komponentama, rekla je također Husić Mehmedović, objašnjavajući koje će kvalitativne novine uvesti buduće zakonodavstvo o visokom obrazovanju.

 

- Pretpostavljat će usuglašavanje i zahtjeva koji su postavljeni pred studente i pred nastavnike, na malo višoj ljestvici. Konkretno, kod naučno-istraživačkih radova i djelatnosti, vodit će se računa da se zaista da mogućnost ljudima da napreduju i kada nisu 'primorani' na to; da im se da sloboda i mogućnost objavljivanja naučno-istraživačkih radova a da se to podrži adekvatno budžetom - kazala je.

 

Iz Foruma žena Socijaldemokratske partije BiH kao organizatora današnjeg okruglog stola naveli su da tradicionalno obilježavaju 11. februar, Međunarodni dan žena i djevojaka u nauci i da uprkos sve pozitivnijim globalnim pokazateljima u odnosu na prijašnje, i dalje ima dosta prepreka za naučni angažman ženske populacije.

 

 

(FENA/md)

 

 

BLIN
KOMENTARI