Oglasio se Arman Zalihić

Baralija je pogazila svoju riječ nakon izjave Sabine Ćudić. U četiri oka sam je pitao: Irma, šta ćemo? Ona mi je rekla...

Front 11.02.21, 10:17h

Baralija je pogazila svoju riječ nakon izjave Sabine Ćudić. U četiri oka sam je pitao: Irma, šta ćemo? Ona mi je rekla...
U drugi krug izbora za mostarskog gradonačelnika nakon jučerašnje sjednice plasirali su se Mario Kordić (HDZ BiH) i Zlatko Guzin (Koalicija za Mostar), a nakon toga sjednica Gradskog vijeća Mostara je prekinuta

 

Vijećnici SDP-a BiH i Prve mostarske partije (PMP) jučer su napustili sjednicu Gradskog vijeća Mostara. Nakon što je prihvatio kandidaturu za mostarskog gradonačelnika Arman Zalihić (SDP BiH) zatražio je prekid sjednice radi dodatnih konzultacija, a nakon što je taj prijedlog odbijen tri vijećnika SDP-a BiH i dva vijećnika PMP-a odlučili su napustiti sjednicu.

 

“Svu energiju, zadnjih mjeseci, uložio sam u BH Blok, maksimalno se trudeći da ostvarimo što bolji izborni rezultat. Iako je SDP na izborima dobio više mandata, a imali smo i bezrezervnu podršku PMP-a, od kolegice Baralije sam odmah zatražio izjašnjene o njenoj eventualnoj kandidaturi, a sve kako bih istu mogao predložiti organima stranke. Jasno sam ostalo da se u slučaju njenog pristanka ne kanim kandidirati. Iako su vodili medijsku kampanju, izostao je njen zvanični stav zbog čega su mi članovi Gradskog obora i SDP-ovi članovi Vijeća BH Bloka opravdano spočitavali kandidaturu kolegice Baralije pošto naši stranački organi nisu donijeli odluku o tome. Na moje insistiranje održan je novi sastanak na kojem je kolegica Baralija, nakon mjesec dana medijskih natpisa, prvi put zatražila podršku. U roku 72 sata održali smo sjednicu Gradskog odbora SDP-a Mostar, na kojoj smo joj dali JEDNOGLASNU podršku”, naveo je Arman Zalihić.

 

Kako je naveo, iza njene kandidature je “stao krajnje iskreno i u punom kapacitetu”.

 

“Išao sam toliko daleko da sam molio predsjednika PMP-a, Semira Drljevića – Lovca, da joj i oni daju podršku, kako bi u startu imala potporu svih sedam vijećnika. No, isključivo zbog njihovih ranijih odnosa, a napose zbog opservacija članova NS-a oko ratnog puta gospodina Drljevića, PMP joj ni po koju cijenu nije željela dati podršku. Na Konstituirajućoj sjednici Vijeća, SDP i NS-a daju podršku Baraliji. Nakon prvog kruga glasanja, bilo je jasno da kandidat HDZ-a doktor Mario Kordić ima podršku SNSD-ovog vijećnika doktora Milivojevića. U spoznaji da je vijećnica NS Boška Ćavar, u više navrata, javno i nedvojbeno izjavljivala da će biti suzdržana, a da PMP ne želi podržati Baraliju, postalo je očito kako bi jedino ja mogao imati podršku svih sedam članova BH bloka i PMP. Naravno da to nije garantiralo i moj izbor, ali jeste bilo bar teoretski izvodljivo. Naime, bilo je jasno da doktor Guzin ima 11 glasova Koalicije za Mostar, te bi teoretski i uz našu podršku, dosegnuo do maksimalnih 17 glasova, što je bilo jednako kao i doktor Kordić (HDZ 13, HRS 3, SNSD 1), što bi potonjem donijelo gradonačelničku poziciju, jer je mlađi. Sve to, na jučerašnjem sastanku u Hotelu Bristol, argumentirano je obrazloženo NS i na sjednicu idemo u raspoloženju da treba poništiti proces kandidatura i prvi krug izbora što sam u ostalom i zatražio. Naravno, HDZ i SDA ne žele vratiti stvari na početak pa predlažu da postojeći kandidati moraju ostati, uz zaključak da se i novi mogu kandidirati”, poruka je Zalihića.

 

“Pozivam kolegicu Baraliju van i pitam je u ‘četiri oka’: ‘Irma, što ćemo?’, na što dobivam odgovor: ‘Kandidiraj se, glasat ću i ja za tebe’. Da mi nije dala takav nedvosmislen odgovor podrške, ne bih se kandidirao. Nakon toga prihvaćam zaključak, uz napomenu da nikom nisam dao obećanje kako nakon kandidature neću tražiti petodnevnu pauzu za konzultacije. Ponovo idemo na pauzu, kad se na hodniku susrećem sa vijećnika Salemom Marićem, kojemu je valjda postalo jasno da ovim činom želim osujetiti njegov tajno skovani plan sa HDZ-om, da osigura pobjedu doktoru Kordiću, kako bi u konačnici njemu pripala funkcija predsjednika Vijeća. Njegove uvrede su bile toliko ružne, proste i krajnje primitivne da ih ovdje ne želim iznositi. Ipak, prelazim preko toga i pozivam ga na konzultacije, gdje mu se kolegica Adela Gosto obraća riječima: ‘Jasno vam je da doktor Guzin nema šanse, stoga Vas molimo da podržite odgodu od pet dana kako bismo dogovorili 17 ili 18 ruku za kandidata koji ima šansu pobijediti HDZ’. Vraćamo se u salu kad mi kolegica Baralija govori: ‘Pitali su me iz Koalicije za Mostar ako sa sjednice izađu vijećnici SDP-a i PMP-a, da li izlazim i ja, i ja sam im potvrdno odgovorila’. Predsjednik Zelenika ulazi u Vijećnicu i ne dozvoljava mi da zatražim pauzu od pet dana, nakon čega sam primoran napustiti istu, a za mnom i ostali vijećnici SDP-a i PMP-a”, navodi Zalihić.

 

Kako kaže, simptomatično je da, nakon njegove kandidature, potpredsjednica Naše stranke Sabina Ćudić “objavljuje u medijima da se zbog SDP-a u Mostaru raspada BH Blok što je prijetnja i na državnom nivou”.

 

“Vjerojatno nakon te objave, kolegica Irma Baralija mijenja stav i odlučuje ostati na sjednici, te tako ‘gazi riječ’ koju mi je dala par minuta ranije. Dakle, dok su SDP i PMP odlučivali u mostarskoj vijećnici, NS je odlučivao u stranačkoj centrali u Sarajevu! Sve ovo je rezultiralo da kandidati Guzin i Kordić prolaze u drugi krug, čime postaje kristalno jasno kako je doktor Guzin žrtvovan od strane Koalicije za Mostara, točnije predsjednika GO SDA Mostar, gospodina Salema Marića. Tad se traži prekid od tri dana – dok na moj poziv, prije prvog kruga, nisu pristali. Ovim su pale sve maske i jasno je da su samo SDP i PMP iskreno radili na tome da napokon dobijemo gradonačelnika koji nije iz dvije nacionalne stranke, dok su SDA i HDZ davno organizirali igrokaz u kojem bi Kordić postao gradonačelnik, a Salem Marić predsjednik Vijeća. Žalosti me što je NS ostao s njima, no to najbolje govori da su skloni populizmu i samopromociji, a ne političkoj realnosti i suprotstavljanju nacionalnim blokovima u Mostaru. Zadnjih dana sam imao poprilično ‘žestoke’, nekad i pomalo neodmjeren izjave i medijske nastupe, što mi inače nije svojstveno, pa koristim priliku zbog toga se najiskrenije ispričati svim Mostarkama i Mostarcima. Držim da je, nakon svega, postalo jasno kako sam na to, na određeni način, bio i primoran u želji da ogolim kriminal u minulom periodu, koji pojedinci vješto žele prikriti pod plašt nacionalnih interesa. Mislim da je, nakon ovog današnjeg – finalnog čina ‘igrokaza’, postalo svima jasno da SDA i HDZ nikad ne bi pristali na gradonačelnika koji bi izvršio nadzor nad velikim brojem nelegalnih radnji i kriminala u zadnjih 20 godina. Zbog toga oni ostaju dugogodišnji strateški partneri, na zajedničkom i odavno dobro trasiranom putu netransparentnosti i pogodovanja svojim poslušnicima! Živi bili pa vidjeli”, poručio je Zalihić.

 

U drugi krug izbora za mostarskog gradonačelnika nakon jučerašnje sjednice plasirali su se Mario Kordić (HDZ BiH) i Zlatko Guzin (Koalicija za Mostar), a nakon toga sjednica Gradskog vijeća Mostara je prekinuta.

 

U prvom krugu izbora u Gradskom vijeću Mostara Mario Kordić (HDZ BiH) dobio je 14 glasova, Zlatko Guzin (Koalicija za Mostar) 12 glasova, Irma Baralija (BH blok) 2 glasa, dok Arman Zalihić (BH blok) nije dobio ni jedan glas. Tri glasa bila su nevažeća.

 

Nakon objave rezultata na zahtjev Koalicije za Mostar sjednica je prekinuta, a nastavak je zakazan za petak, 12. veljače, u 15:30 sati. Na samom početku današnje sjednice vijećnici su uvažili mišljenje visokog predstavnika da se izbor mostarskog gradonačelnika treba obaviti tajnim putem te je poništen prvi krug izbora koji je održan u petak javnim glasanjem.

 

Prije ponovljenog glasanja vijećnici SDP-a BiH i Prve mostarske partije (PMP) napustili su sjednicu, jer nije prihvaćen zahtjev za prekid sjednice Armana Zalihića. U ponovljenom prvom krugu glasanja za mostarskog gradonačelnika ponovno su Kordić i Guzin dobili najviše glasova, pa će jedan od njih u petak postati novi gradonačelnik.

 

I u drugom krugu glasanja potrebna je dvotrećinska većina, a ako ni jedan od dva preostala kandidata ne dobije toliku potporu, slijedi treći krug u kojem je dovoljna prosta većina. U slučaju izjednačenog rezultata gradonačelnik će postati mlađi kandidat.

 

Nastavak je zakazan za sutra.

 

 

(DEPO PORTAL/md)

 

 

BLIN
KOMENTARI