Nakon što je u BiH potvrđen novi soj virusa

Izetbegović: 'Svjesna sam da su građani umorni od mjera, jer sam i sama nekad umorna, ali...'

Hronika 11.02.21, 08:02h

Izetbegović: 'Svjesna sam da su građani umorni od mjera, jer sam i sama nekad umorna, ali...'
Iskustva iz zemalja u kojima se taj mutirani virus ranije pojavio kažu da se taj soj navodno širi brže i da je klinička slika zaraženih teža nego kod prvotnog novog virusa SarsCov2

 

Generalna direktorica KCUS-a, prof. dr. Sebija Izetbegović, govorila je za N1 o novom soju virusa, koji je sekvencioniran u Bosni i Hercegovini.

 

“Konstatovano je da je britanski soj novog korona virusa prisutan. KCUS je također u posjedu aparata za sekvencioniranje virusa, tako da ćemo i mi biti u prilici raditi potvrđivanje takozvanog britanskog soja. Ono što smo ranije saznali je da se radi o mutiranom virusu Sars Cov2”, izjavila je za N1 dr. Izetbegović.

 

Iskustva iz zemalja u kojima se taj mutirani virus ranije pojavio kažu da se taj soj navodno širi brže i da je klinička slika zaraženih teža nego kod prvotnog novog virusa SarsCov2.

 

“Dakle opasnost postoji, potrebno je održavati disciplinovano propisane mjere dok se ne izvrši imunizacija stanovništva”, objašnjava dr. Izetbegović, dodajući da nije sigurna da je dobra ideja dozvoliti posjete staračkim domovima i veća okupljanja.

 

“Ali nije moj posao da to određujem. Svjesna sam činjenice da su građani umorni od postojećih mjera jer sam i sama nekada umorna, ali sam isto svjesna da samo disciplina i striktno poštivanje epidemioloških mjera mogu da nam pomognu do vakcinacije. Jednostavno moramo izdržati još neko vrijeme”, istakla je za N1 generalna direktorica KCUS-a.

 

(DEPO PORTAL/md)

 

 

BLIN
KOMENTARI