Odlučeno

Halil Lagumdžija novi predsjednik VSTV-a, Gorušanović-Butigan i Simeunović izabrane za dopredsjednice

Front 10.02.21, 12:47h

Halil Lagumdžija novi predsjednik VSTV-a, Gorušanović-Butigan i Simeunović izabrane za dopredsjednice
Nakon drugog kruga glasanja, Lagumdžiji se u drugom krugu pridružio Srđan Forca. U drugom krugu, osam glasova je dobio Lagumdžija dok je Froca dobio sedam

 

Sjednica Visokog sudskog i tužiteljskog vijaća Bosne i Hercegovine (VSTVBiH), u čijem je fokusu izbor novog rukovodstva tog regulatornog tijela, održava se danas u Sarajevu. U utrku za poziciju predsjednika VSTV-a BiH ušli su tužiteljica Tužiteljstva BiH Biljana Simeunović, sudija Suda BiH Halil Lagumdžija i sudija Okružnog suda u Banjaluci Srđan Forca.

 

Nakon tajnog glasanja u prvom krugu, Halil Lagumdžija je osvojio sedam glasova i prošao u drugi krug dok su Biljana Simeunović i Srđan Forca osvojili po četiri glasa.

 

Nakon drugog kruga glasanja, Lagumdžiji se u drugom krugu pridružio Srđan Forca. U drugom krugu, osam glasova je dobio Lagumdžija dok je Froca dobio sedam.

 

Iako predložena za kandidata za poziciju predsjednika VSTV-a, dosadašnja predsjedavajuća tog tijela Sanela Gorušanović-Butigan se, neočekivano, izjasnila kako tu kandidaturu ne prihvata. Procedura izbora provodi se u skladu s Poslovnikom VSTV-a BiH (član 4a), a što podrazumjeva izbor predsjednika, a potom i dva dopredsjenika. Svako ima pravo da se prijavi ili da ga neko predloži kako za predsjednika i dopredsjednika, tako i za stalnog člana Predsjedništva VSTV-a. Izbor predsjednika se vrši tajnim glasanjem i svaki član može zaokružiti samo jednog kandidata. Izabranim se smatra onaj kandidat koji je dobio većinu glasova. Ukoliko nijedan od kandidata ne dobije natpolovičnu većinu, organizira se drugi krug glasanja u koji ulazi dva kandidata s najvećim brojem glasova.

 

Za provođenje spomenute procedure bila je zadužena je Komisija u sastavu – Davor Martinović, Duška Bogojević i Lejla Hadžić o čijem se izboru VSTVBiH prethodno očitovao.

 

U nastavku sjednice Visokog sudskog i tužiteljskog vijeća BiH (VSTVBiH) za dopredsjednike tog regulatornog tijela izabrane su - Sanela Gorušanović-Butigan i Biljana Simeunović, koje su dobile po 14, od mogućih 15 glasova (jedan nevažeći).

 

Sanela Gorušanović-Butigan, koja je i prije ostavke Milana Tegeltije obnašala funkciju dopresjednice VSTV-a, rođena je u Sarajevu 1974. godine, gdje je završila osnovnu školu i gimnaziju. Diplomirala je na Pravnom fakultetu Univerziteta u Sarajevu 1998. godine.

 

Pripravnički staž je obavila u Općinskom sudu II Sarajevo od 1999. do 2001. godine, a pravosudni ispit položila u junu 2001.

 

Kao stručna saradnica Općinskog suda u Sarajevu je radila do marta 2007. godine, kada je imenovana za sudiju tog suda, gdje u kontinuitetu radi na parničnom odjeljenju. Paralelno obavlja i dužnost zemljišno-knjižnog sudije u Zemljišno-knjižnom uredu Općinskog suda u Sarajevu.

 

Predavač je i učesnik većeg broja seminara, savjetovanja i konferencija u oblasti primjene Zakona o zaštiti od klevete i člana 10. Evropske konvencije o ljudskim pravima i temeljnim slobodama, te međunarodnim projektima pod pokroviteljstvom VSTV-a BiH.

 

Za člana VSTV-a BiH izbrana je u junu 2020. godine iz reda sudija kantonalnih i općinskih sudova FBiH.

 

Nova dopredsjednica VSTV-a BiH Biljana Simeunović rođena je 06.11.1960. godine u Bijeljini. Diplomirala je na Pravnom fakultetu u Sarajevu 1987. godine, a pravosudni ispit položila 1990. godine.

 

Profesionalnu karijeru započela je u privredi 1984. godine, a od novembra 1988. godine do jula 1996. godine radila je u Osnovnom sudu u Bijeljini na radnim mjestima pripravnika, stručnog saradnika i sudije.

 

Od jula 1996. do februara 2001. godine radila je kao advokat u Advokatskoj kancelariji u Bijeljini.

 

Od februara 2001. do decembra 2003. godine radila je u Vladi RS kao sekretar Vlade, nakon čega je imenovana za tužioca Tužilaštva BiH.

 

Za člana VSTV-a prvi put izabrana je 02.11.2008. godine, od tužilaca Tužilaštva BiH i tu poziciju je obavljala do novembra 2012. godine.

 

Tužioci Tužilaštva BiH ukazali su povjerenje Biljani Simeunović izabravši je ponovo za članicu VSTV-a BiH u novembru 2020. godine.

 

Učesnica je brojnih seminara i konferencija u zemlji i inozemstvu.

 

Inače, pozicija predsjednika VSTV-a BiH ostala je upražnjena nakon ostavke Milana Tegeltije polovinom decembra prošle godine. Budući da je dosadašnjoj predsjedavajućoj Vijeća Saneli Gorušanović-Butigan prestalo ovlaštenje za zastupanje te institucije, sjednicom do izbora novog rukovodstva predsjedava članica VSTV-a Amila Kunosić.

 

(DEPO PORTAL/dg)

BLIN
KOMENTARI