Hoće li dostići imunitet krda

Rezultati vakcinalne kampanje iz Izraela obećavajući, opada broj oboljelih

Lifestyle 10.02.21, 11:01h

Rezultati vakcinalne kampanje iz Izraela obećavajući, opada broj oboljelih
Više od polovine Izraelaca, oko 3,5 miliona stanovnika, sada je u potpunosti ili djelomično vakcinisano

 

Izraelsko brzo provođenje kampanje vakcinacije postalo je najveća studija učinkovitosti vakcine protiv COVID-19 kompanije Pfizer Inc. Rezultati pristižu i čini se da su obećavajući, izvještava Reuters.

 

Više od polovine Izraelaca, oko 3,5 miliona stanovnika, sada je u potpunosti ili djelomično vakcinisano. Starije i rizične grupe, koje su prve vakcinisane, bilježe drastičan pad broja oboljelih.

 

Među prvom potpuno vakcinisanom grupom zabilježeno je smanjenje broja novih slučajeva za 53 posto, pad hospitalizacija za 39 posto i pad teških oblika bolesti za 31 posto od sredine januara do 6. februara, rekao je Eran Segal, naučnik sa Weizmann instituta u Rehovotu.

 

U istom periodu, među ljudima mlađim od 60 godina koji su kasnije postali podobni za vakcinacije, novi slučajevi opali su za 20 posto, ali hospitalizacije i teški oblik bolesti porasli su za 15 posto, odnosno 29 posto.

 

Reuters je intervjuisao vodeće naučnike u Izraelu i inostranstvu, izraelske zdravstvene službenike, šefove bolnica i dva najveća pružatelja zdravstvenih usluga u zemlji o tome šta pokazuju novi podaci iz najefikasnije kampanje vakcinacije u svijetu.

 

Vakcinalna kampanja obezbjeđuje bazu podataka koja nudi uvid u to koliko su vakcine efikasne van kontrolisanih kliničkih ispitivanja i u kojem trenutku bi države mogle postići dugo traženi imunitet stada.

 

Više će se znati za dvije sedmice, jer timovi analiziraju efikasnost vakcine u mlađim grupama Izraelaca, kao i ciljanoj populaciji poput osoba s dijabetesom, rakom i trudnica, među bazom pacijenata najmanje 10 puta većom od one u kliničkim studijama.

 

- Moramo imati dovoljno različitih ljudi u toj podgrupi i dovoljno vremena za praćenje kako bi mogli donijeti ispravne zaključke, a približavamo se tome - rekao je Ran Balicer, glavni direktor za inovacije HMO Clalit, koji pokriva više od polovina izraelskog stanovništva.

 

Pfizer na sedmičnom nivou prati vakcinacije radi uvida koji se mogu koristiti širom svijeta.

 

Ali kompanija je saopćila da je i dalje "teško predvidjeti tačno vrijeme kada se imunitet stada može početi manifestirati" zbog mnogih varijabli u praksi, uključujući mjere fizičkog distanciranja i broj novih infekcija koje generiše svaki slučaj, poznat kao stopa reprodukcije.

 

Čak je i Izrael, koji se nalazi na čelu globalne borbe protiv pandemije, smanjio očekivanja brzog ukidanja lockdowna i drugih mjera zbog broja zaraženih slučajeva.

 

- Do sada smo identificirali istu učinkovitost od 90 posto do 95 posto protiv britanskog soja - rekao je Hezi Levi, generalni direktor izraelskog ministarstva zdravstva.

 

(FENA/md)

 

 

BLIN
KOMENTARI