INTERVJU/ Bakir Izetbegović uoči sjednice Gradskog vijeća Mostara

Heterogeni blok ljevičara i bivših esdeaovaca se približava i nudi HDZ-u, i pri tome diže dreku na SDA!

Front 09.02.21, 17:32h

Heterogeni blok ljevičara i bivših esdeaovaca se približava i nudi HDZ-u, i pri tome diže dreku na SDA!
Izetbegović otvoreno o navodnoj izdaji Mostara, "dogovoru" sa Čovićem, o tome ko se dodvorava HDZ-u a ko brani BiH, Zvizdiću, Inzku...

 

Izvor: Faktor.ba

Razgovarala: Edina Latif

 

O Mostaru, odluci OHR-a da se izbor gradonačelnika grada na Neretvi vrati na početak, o porukama SDP-a da nikada neće u koaliciju sa SDA, o navodnim dogovorima sa Draganom Čovićem o Mostaru, poziciji supruge na čelu KCUS-a, Denisu Zvizdiću... sve su to teme o kojima je govorio predsjednik Stranke demokratske akcije Bakir Izetbegović za Faktor.

 

Ured visokog predstavnika u BiH (OHR) odlučio je da se izbor za gradonačelnika Mostara vrati na početak, tačnije da se prvi čovjek Grada Mostara bira tajnim glasanjem. Gradski vijećnici, njih 31, donijeli su zaključak da se izbor obavi javnim glasanjem, što je OHR vidimo zanemario. Kako tumačite ovu odluku OHR-a? Kakav sada razvoj situacije možemo očekivati? Da li ste očekivali ovaj potez OHR-a, koji osam godina nije prstom mrdnuo da se riješi "mostarski Gordijev čvor"? Kome na ruku sada ide tajno glasanje?

 

- Koliko znam, a znam dovoljno, iza odluke OHR-a stoji određeni broj ambasadora PIC-a. Reagovali su munjevito suprotstavljajući se volji kompletnog Gradskog vijeća Grada Mostara. OHR navodno štiti Statut Grada Mostara, koji propisuje tajno glasanje. Štiti ga od vijećnika koji donose i mijenjaju Statut, i koji su se odlučili za transparentan proces?! Svi u Vijeću žele javno glasanje, kako bi se izbjegao scenarij od prije 12 godina kada je na volšeban način pobijedio kandidat HDZ-a. OHR ponovo insistira na tajnom glasanju koje otvara prostor manipulacijama i kupovinama glasova. O razlozima za ovakvo postupanje možemo samo nagađati. Pretpostavljam da se proces želi vratiti na sami početak i ponovo stvoriti šansa da Irma Baralija bude izabrana za gradonačelnicu, iako je izborni rezultat Koalicije za Mostar i dr. Zlatka Guzina skoro četiri puta bolji.

 

Kakav je stav Koalicije za Mostar kada je riječ o eventualnim koaliranjima, o izboru gradonačelnika? Kako gledate na poruke iz BH bloka, a posebno SDP-a da nikada neće sa SDA u koaliciju u Mostaru?

 

- U Mostaru moraju svi koalirati, sve bošnjačke, ljevičarske, bosanske i hrvatske stranke. Jer one predstavljaju volju Mostaraca, a za funkcionisanje grada je potreban dogovor, često i dvotrećinski. Nadam se da će SDP izmijeniti stav o dr. Guzinu kad je u pitanju Mostar, i o SDA kad je u pitanju Bosna i Hercegovina, a naročito Republika Srpska. Jer taj odnos je pogrešan i štetan. Ukoliko on ostane ovakav kakav je već godinama, SDA će znati odgovoriti.

 

U medijima se provlači spin, kako Vi ustvari kao predsjednik SDA vodite glavne pregovore u ime Koalicije za Mostar sa Draganom Čovićem i HDZ-om. Spinovanja idu u pravcu kako je dvojac Izetbegović-Čović sve dogovorio oko Mostara, da je sve ovo sada samo politička farsa za "široke narodne mase", posebno Mostarce, da ste Mostar "prodali zbog pozicije svoje supruge na čelu KCUS-a", da ste "izdali Mostar i Mostarce". Koji je Vaš odgovor na sva ta spinovanja?

 

- To su budalaštine koje ne zavređuju odgovor. Nikada ništa o Mostaru neće biti dogovoreno, niti dogovarano, mimo Mostaraca. Najbolji demanti jeste naše insistiranje na javnom glasanju, tada će biti potpuno jasno ko je podržao HDZ i Dragana Čovića. A podržat će ih, sve je jasnije, BH blok svojim neglasanjem za izvanrednog kandidata, istinskog Mostarca, dr. Guzina.

 

Sve vrijeme je, kako to narod kaže, "povika na vuka", a lisice se spremaju da "meso odnesu". Heterogeni blok ljevičara i bivših esdeaovaca se ustvari približava i nudi HDZ-u, i pri tome diže dreku na SDA. Cilj im je proizvesti totalnu nesaradnju i definitivno udaljavanje SDA i HDZ-a, mene i Čovića. A onda će sebe ponuditi Čoviću i HDZ-u. Konaković je izjavio da "Hrvati imaju pravo izabrati svoga člana Predsjedništva BiH", Boška Ćavar iz Naše stranke je tu izjavu pojačala uvredama upućenim Komšiću. Konakovićev NIP je pomogao HDZ-u da osvoji načelničko mjesto u Novom Travniku, i malo je nedostajalo da se to desi i u Jajcu. SDP-ov povjerenik je pomagao SNSD-u u Srebrenici, NIP-ov Fikretu Abdiću u Kladuši. I dok SDA stječe neprijatelje braneći BiH u borbi sa Beogradom, Zagrebom, Rusijom, HDZ-om i SNSD-om, "fina gradska raja" širi koalicioni kapacitet otvarajući se prema HDZ-u, SNSD-u, Abdiću, Kukiću, i priprema se za 2022. Eventualna pobjeda HDZ-ovog kandidata u Mostaru, bez obzira na spinove, pojašnjenja, napade na SDA, definitivno će ocrtati fizionomiju ove politike i ovakvog odnosa prema BiH.

 

Naravno, svako ima pravo da pravi i učestvuje u koalicijama, ali neka ne obmanjuju javnost tezom kako ne žele sa "nacionalnim strankama". Žele itekako, a jedini način je da napadnu SDA. Jer tamo gdje vladaju HDZ i SNSD nikad kao multietničke stranke nisu uspjeli prodrijeti.

 

Ostatak intervjua čitajte na portalu Faktor.

 

(DEPO PORTAL/md)

 

 

BLIN
KOMENTARI