sjećanje na radosne dane

37. godišnjica Zimskih olimpijskih igara: Događaj koji je Sarajevo pozicionirao u centar svjetskog interesovanja

Nedjeljni magazin 08.02.21, 14:11h

37. godišnjica Zimskih olimpijskih igara: Događaj koji je Sarajevo pozicionirao u centar svjetskog interesovanja
Zimske olimpijske igre održane su od 8. do 19. februara 1984. godine kada je Sarajevo došlo u fokus svjetskih medijskih interesovanja. U Sarajevo je stigao rekordan broj učesnika i turista

 

 

Povodom obilježavanja 37. godišnjice Zimskih olimpijskih igara održanih 1984. godine, događaja koji je Sarajevo ali i cijelu BiH stavio u centar svjetskih i medijskih interesovanja, Turistička zajednica Kantona Sarajevo sugrađanima i turistima djelimično je vratila sjećanje na taj događaj, šetnjom s Vučkom sarajevskim ulicama i podjelom simboličnih poklona.

 

Vučko, poznata maskota sarajevske olimpijade izazvao je veliko interesovanje najmlađih i sjetu na dobra vremena starijih prolaznika, koji su ga s oduševljenjem pozdravljali i fotografisali. Prolaznici su potvrdili da olimpijski duh još živi u gradu i njegovim stanovnicima, uprkos generacijskim smjenama, te da su upravo Zimske olimpijske igre  sigurno jedan od najboljih događaja koji se desio Sarajevu i Bosni i Hercegovini.

 

Turistička zajednica Kantona Sarajevo opredjeljena je da u skladu sa svojim mogućnostima podrži sve aktivnosti, manifestacije i projekte koji imaju za cilj očuvanje uspomena na XIV Zimske olimpijske igre, koje su prepoznate kao jedan od ključnih događaja kojima se i danas ojačava turistička promocija Kantona Sarajevo u svijetu.

 

Zimske olimpijske igre održane su  od 8. do 19. februara 1984. godine kada je Sarajevo došlo u fokus svjetskih medijskih interesovanja. U Sarajevo je stigao rekordan broj učesnika i turista.

 

Otvaranje XIV zimskih olimpijskih igara pratilo je oko 60.000 ljudi na stadionu Koševo i oko dvije milijarde putem TV prijenosa, čime je Sarajevo urezano krupnim slovima u svjetskoj historiji sporta.

 

Uspomene na najupečatljivi sportski događaj u historiji Sarajeva (BiH) i univerzalne vrijednosti olimpijskog duha sačuvane su u Olimpijskom muzeju u Sarajevu, saopćeno je iz Turističke zajednice Kantona Sarajevo.

 

(Fena/rm)

BLIN
KOMENTARI