Sarajevska zima

U galeriji 'Collegium Artisticum' otvaranje izložbe plakata 'COVID-19' autora Kemala Hromića

Kultura 07.02.21, 14:52h

U galeriji 'Collegium Artisticum' otvaranje izložbe plakata 'COVID-19' autora Kemala Hromića
Publika će izložbu moći pogledati do 16. februara od 10 do 18 sati

 

Izložba plakata “COVID-19“ autora Kemala Hromića bit će otvorena u ponedjeljak, 8. februara u galeriji Collegium artisticum kao dio Festivala “Sarajevska zima“.

 

U predgovoru kataloga izložbe autor je zapisao da se “snaga civiliziranog društva, između ostalog, mjeri snagom umjetničkog duha koji prepoznaje ljepote, intimu, intrige, ali i terete vremena u kojem društvo živi.

kemal-hromic-izlozba

 

- Stoga je prikladno i potrebno ukazati na okolnosti, opasnosti i herojske žrtve svih koji su na prvim linijama borbe protiv pandemije COVID-19 - medicinskih radnika, heroja hitnih službi, kao i svih građana koji se nose s pandemijom. Izložba plakata COVID-19 moj je način da izrazim zahvalnost svima koji se bore za suzbijanje pandemije. Trajni zapis njihove predanosti i naše zahvalnosti - naveo je Hromić.

 

Publika će izložbu moći pogledati do 16. februara od 10 do 18 sati.

 

Kemal Hromić je rođen 1942. u Sarajevu gdje je pohađao Srednju školu primijenjenih umjetnosti u Sarajevu, a diplomirao na Akademiji primenjenih umetnosti u Beogradu 1967. Od 1967. do 1992. radio je u preduzeću “Famos“ kao samostalni programer za dizajn i sajmove. Od 1992. do 1996. radio je kao profesor u Srednjoj školi primijenjenih umjetnosti u Sarajevu.

 

Za umjetnička ostvarenja primio je više nagrada i priznanja iz oblasti primijenjene i likovne umjetnosti, među kojima su: Nagrada za tekstilni dizajn Collegium artisticum 1998, Nagrada za umjetnički dizajn stakla Collegium artisticum 1999, Nagrada za umjetničku fotografiju Collegium artisticum 2000. i Collegium artisticum 2003, te Nagrada za seriju plakata Collegium artisticum 2004.

 

Dobitnik je Zlatne plakete i značke Udruženja likovnih umjetnika primijenjenih umjetnosti i dizajnera BiH.

 

Godine 2000. dobija status zaslužnog člana ULUPUBiH-a povodom 45. godišnjeg jubileja, kao najvećeg priznanja koje dodjeljuje to udruženje.

 

 

(FENA/md)

 

 

BLIN
KOMENTARI