Britanski proizvođač lijekova saopćio

Vakcina AstraZenece manje efikasna protiv novog soja koronavirusa

Lifestyle 07.02.21, 10:13h

Vakcina AstraZenece manje efikasna protiv novog soja koronavirusa
Među varijantama koronavirusa koje sada najviše zabrinjavaju naučnike i stručnjake za javno zdravlje su britanska, južnoafrička i brazilska varijante, koje se šire brže od ostalih

 

Britanski proizvođač lijekova AstraZeneca saopćio je u subotu da se čini da njihova vakcina razvijena s Univerzitetom u Oxfordu nudi samo ograničenu zaštitu od južnoafričke varijante Covid-19.

 

Studija južnoafričkog Univerziteta Witwatersrand i Univerziteta Oxford pokazala je da je vakcina značajno smanjila efikasnost protiv južnoafričke varijante, navodi The Guardian, a prenosi Hina.

 

Među varijantama koronavirusa koje sada najviše zabrinjavaju naučnike i stručnjake za javno zdravlje su britanska, južnoafrička i brazilska varijante, koje se šire brže od ostalih.

 

- U ovom ispitivanju u prvoj i drugoj fazi, rani podaci pokazali su ograničenu efikasnost protiv virusa prvenstveno zbog južnoafričke varijante B.1.351, rekao je glasnogovornik AstraZenece.

 

Navodi se da niko od više od 2.000 učesnika ispitivanja nije hospitaliziran niti je umro.

 

- Međutim, nismo uspjeli pravilno utvrditi učinak vakcine protiv teške bolesti i hospitalizacije s obzirom da su ispitanici bili pretežno mlade, zdrave, odrasle osobe, rekao je glasnogovornik AstraZenece.

 

Kompanija je saopćila da vjeruje da njena vakcina može zaštititi od teških oblika bolesti, s obzirom na to da je aktivnost neutralizirajućih antitijela jednaka onoj kod drugih vakcina protiv Covid-19 koja su pokazala zaštitu od teških oblika bolesti.

 

Ispitivanje u kojem je bilo uključeno 2.026 ljudi, od kojih je polovina činila placebo grupu, nije recenzirano.

 

Iako su hiljade pojedinačnih promjena nastale dok se virus mutira u nove varijante, samo je mala manjina vjerovatno bitna ili će na značajan način promijeniti virus.

 

-Univerzitet Oxford i AstraZeneca započeli su prilagođavanje vakcine protiv ove varijante i brzo će napredovati kroz klinički razvoj, tako da vakcina bude spremna za isporuku na jesen ako bude potrebno, rekao je glasnogovornik AstraZenece.

 

U petak su iz Oxforda kazali da njihova vakcina ima sličnu efikasnost protiv britanskog soja koronavirusa kao i na onaj koji je ranije kružio.

 

(DEPO PORTAL/md)

 

 

BLIN
KOMENTARI