TVRDI DA ĆE NOVAC DATI U HUMANITARNE SVRHE

Ima li Ajnadžić pravo na 'bijeli hljeb': 'Nezaposleni' načelnik je vlasnik dvije firme koje se finansiraju budžetskim novcem

Front 04.02.21, 21:15h

Ima li Ajnadžić pravo na 'bijeli hljeb': 'Nezaposleni' načelnik je vlasnik dvije firme koje se finansiraju budžetskim novcem
Prethodnih godina firma u vlasništvu bivšeg načelnika Općine Centar Nedžada Ajnadžića dobila je više od 200 hiljada maraka poticaja iz budžeta kao i pomoć da prevaziđe posljedice koronavirusa. Bivši načelnik sada traži i „bijeli hljeb“

 


Izvor: Žurnal.info
Piše: Azra Omerović


Bivši načelnik Općine Centar Nedžad Ajnadžić, za razliku od ostalih privrednika, nije morao brinuti da će pandemija korona virusa ugroziti poslovanje njegovih firmi. Nakon što je polovinom juna prošle godine od federalnog Fonda za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba sa invaliditetom njegova firma Ajnex dobila više od 23 hiljade KM za "održivost nivoa zaposlenosti", dva mjeseca kasnije, polovinom avgusta Ministarstvo privrede KS sa više od 17 hiljada maraka sufinansiralo je neto plate zaposlenima u Ajnadžićevim firmama.


Sada bivši načelnik ne mora brinuti da će narednih 12 mjeseci ostati bez načelničke plate.


- Nakon obnašanja četverogodišnjeg mandata načelnika Općine Centar, po prestanku istog, stekao sam pravo na ostvarivanje naknade plaće u trajanju do 12 mjeseci. Zahtjev za ostvarivanje ove naknade podnio sam u skladu sa Zakonom, obavijestio je javnost Ajnadžić.


NEZAPOSLENI TAJKUN


Iako po zakonu ima pravo na „bijeli hljeb“, postavlja se pitanje da li je moralno da bivši načelnik nastavlja primati novac iz budžeta iako je vlasnik dvije firme, koje se finansiraju javnim novcem, a koje godinama posluju pozitivno.


Nedžad Ajnadžić vlasnik je dvije firme- firme Ajnex i vrtića Osmijeh. Firma Ajnex bavi se, između ostalog, proizvodnjom salveta i zapošljavanjem osoba sa invaliditetom . Izdašno se godinama finansira budžetskim novcem. Žurnal je ranije pisao o poticajima koje svake godine Fond za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba sa invaliditeom isplaćuje firmi Ajnex.


Iako još uvijek nisu dostupni finansijski izvještaji za 2020. godinu, firme u vlasništvu Nedžada Ajnadžića prethodnih godina poslovale su pozitivno.


Tako je firma Ajnex od 2016. do kraja 2019. godine imala prihod oko 1,8 miliona maraka i dobit veću od 127 hiljada maraka. U 2015. godini firma Ajnex osnovala je Privatnu predškolsku ustanovu Osmijeh. Od osnivanja do kraja 2019. godine ova firma imala je prihod od pola miliona maraka. Od septembra prošle godine Ministarstvo za obrazovanje, nauku i mlade finansirat će prijem djece, sa liste čekanja Javne ustanove Djeca Sarajeva, u Ajnadžićev vrtić.


SMJERNI HUMANITARAC


Bez obzira na ove činjenice, Ajnadžić je obavijestio javnost da će novac koji dobije od „bijelog hljeba„ ići tamo gdje je najpotrebniji.


„O svom ličnom humanitarnom radu i pomaganju drugim građanima koji su u nevolji ne želim govoriti jer takve stvari nikada nisam koristio u svrhu lične ili političke promocije, ali građanima garantujem da će i ovaj novac koji dobijem ići tamo gdje je najpotrebniji“, naveo je Ajnadžić.


Da je bivši načelnik već navikao donirati budžetskim novcem najbolje pokazuje činjenica da je Općina Centar za mjesec dana 2020. godine potrošila gotovo pola miliona maraka ubrzanim nabavkama za vozila, uređaje i drugu opremu, donirajućih ih državnim, entitetskim i kantonalnim institucijama. Podsjetit ćemo javnost da je sve iskorišteno za ličnu promociju i svojevrsnu predizbornu kampanju načelnika Nedžada Ajnadžića.

 
Tako je Općina Centar prvo uplatila Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu novac za nabavku respiratora. Načelnik je lično uručio sanitetsko vozilo za prevoz pacijenata do izolatorija, vrijednosti 60 hiljada maraka. Podršku KCUS-u Ajnadžić je nastavio, po skraćenom postupku i angažmanom građevinske firme “Bosman” koja asfaltira pristupni put krilu zgrade Građevinskog fakulteta, gdje je oformljen izolatorij. Ulogu “čelnika zdravstvene institucije” načelnik Ajnadžić nastavio je i sa donacijom Općoj bolnici za nabavku respiratora i sanitetskog vozila.


Uporedo je Ajnadžić obilazio niz ustanova, od Doma za djecu bez roditeljskog staranja, Sigurne kuće do Roditeljske kuće za djecu oboljelu od raka, kako bi lično uručio zaštitne maske i rukavice te sredstva za dezinfekciju. Sličnu aktivnost obavljao je i na ulicama, naravno sa pripravnim fotoaparatima i kamerom koje će to ovjekovječiti i publikovati.

 

(Žurnal.info/DEPO PORTAL/ad)

 

 

BLIN
KOMENTARI