Slučaj 'Dženan Memić'

Kod Zije Mutapa pronađena sveska u kojoj je bilježio svaki korak Muriza Memića

Hronika 03.02.21, 17:48h

Kod Zije Mutapa pronađena sveska u kojoj je bilježio svaki korak Muriza Memića
Oni su kupovali dokaze. Obećavali su novac iz privatnih džepova da bi se vozilo nabavio, kazao je Hasanspahić

 

Pred sutkinjom za prethodni postupak Suda BiH Tatjanom Kosović, tužilac Ćazim Hasanspahić obrazložio je prijedlog za određivanje pritvora za Hasana Dupovca i Zijada Mutapa.

 

Oni se terete za krivična djela organizirani kriminal, nezakonito posredovanje i pomoć učiniocu u poslije učinjena krivičnog djela, piše Avaz.

 

Dupovac je sutkinjom kazao da je po činu viši policijski inspektor i da je srednjeg imovog stanja. Mutap je naveo da ima srednju stručnu spremu te da se izdržava tako što mu novac šalju ljudi iz inostranstva.

 

- Van svake dileme vidjet ćete da su osumnjičeni komunicirali i dali novac da se nabavi Renault Clio - kaže Hasanspahić.

 

Svjedoci Tužilaštva S. D. I A. H. su dali iskaze i osumnjičeni su im se obratili riječima: "Neće vam se ništa desiti što se tiče policije, samo nemojte počiniti ubistvo i nabavite Renault".

 

- Oni su kupovali dokaze. Obećavali su novac iz privatnih džepova da bi se vozilo nabavio. Taj Renault nije korišten u postupku. Mutap na saslušanju nije negirao da se raspitivao o tom vozilu jer je bilo na prodaju. Izvršeni su pretresi i pronađeni su telefoni, CD-ovi, USB stikovi... Kod Mutapa je pronađena sveska sa bilješkama "Muriz Memić intervjui" i "Muriz interno" - kaže Hasanspahić.

 

Tužilac je naglasio da se vodi istraga protiv 45 osoba, a da je jučer jedan svjedok zatražio zaštitu.

 

- Svjedoci traže zaštitu. Ometat će se istraga. Do danas mi ne znamo kako je mladić Dženan stradao - pojašnjava Hasanspahić.

 

Tužilaštvo također tvrdi da je u ovaj slučaj upetljana mreža ljudi.

 

- Ovdje su upetljani funkcioneri od kantona do države. Istraga je složena i postoje uvjeti da se odredi pritvor - navodi Hasanspahić.

 

Tužilac je također najavio proširenje istrage u odnosu na još tri osobe, a koja će se desiti u narednih 30 dana.

 

Ermin Gačanović, advokat Dupovca, izrazio je zabrinutost, jer smatra da tužilaštvo zloupotrebljava institucije.

 

- Od 83 dokaza iz prijedloga odbrana je dobila samo 21. Ovdje je narušeno pravo na odbranu. Moj klijent je već jednom bio osumnjičen i ta istraga je okončana - kaže Gačanović.

 

On svog branjenika smatra časnim policijskim službenikom koji je svoj posao radio po propisima i za kojeg kaže: "Kada bi se sve ponovilo, moj branjenik bi identično postupio". Advokat Gačanović je također naglasio kako smatra da je istraga politički motvirana, ali nije želio obrazložiti zbog čega.

 

I advokatica Mutapa, Nina Kisić usprotivila se određivanju pritvora i navela je da je njen klijent ranije svesku koja je izuzeta nudio tužilaštvu da bi pomogao u istrazi.

 

(DEPO PORTAL/dg)

BLIN
KOMENTARI