Za lakše putovanje

Prvi u svijetu: Danska uvodi digitalni Covid pasoš

Tehno 03.02.21, 14:14h

Prvi u svijetu: Danska uvodi digitalni Covid pasoš
To će biti dodatni pasoš koji ćete moći da imate na mobilnom telefonu, sa dokumentacijom o vakcinaciji, kaže ministar finansija

 

Vlada Danske danas je saopćila da u saradnji sa kompanijama radi na razvoju digitalnog pasoša koji bi pokazao da li je osoba vakcinisana protiv koronavirusa, što bi im omogućilo da putuju i ublažilo ograničenja u svakodnevnom životu.

 

Ministar finansija Morten Boedskov izjavio je na konferenciji za medije da će "za tri, četiri mjeseca, digitalni korona pasoš biti spreman za upotrebu, naprimjer, za poslovna putovanja", prenosi Anadolu Agency (AA).

 

"Od ključnog je značaja da se restartuje društvo Danske, tako da preduzeća mogu da nastave svoje aktivnosti. Mnoge danske kompanije su globalne kompanije sa tržištem u cijelom svijetu", dodao je Boedskov.

 

Kao prvi korak, prije kraja februara, stanovnici Danske moći će da vide zvaničnu potvrdu o tome da li su vakcinisani.

 

"To će biti dodatni pasoš koji ćete moći da imate na mobilnom telefonu, sa dokumentacijom o vakcinaciji. Mi smo među prvima u svijetu koji će to imati i možemo ga pokazati ostatku svijeta", kazao je ministar.

 

Koronavirus je gotovo u potpunosti zaustavio međunarodna putovanja, a velike evropske avio-kompanije posluju sa desetinom normalnog saobraćaja.

 

(FENA/md)

 

 

BLIN
KOMENTARI