vlasnik kafane 'šetalište' o tučnjavi u domu pisaca

Tabaković: Ja i Emir protiv Fikreta Mujkića i još neke hrvatske gospode, bili su tu i Sidran i Karadžić kojeg sam pljunuo preko stola...

Nedjeljni magazin 03.02.21, 11:12h

Tabaković: Ja i Emir protiv Fikreta Mujkića i još neke hrvatske gospode, bili su tu i Sidran i Karadžić kojeg sam pljunuo preko stola...
- Malo je i njega Sarajevo dirnulo, ali ja njega ne branim. On je moj drug, a iz „Šetališta“ je krenuo u svijet – kaže Čuka

 

Povodom 40. godišnjice od premijernog prikazivanjima čuvenog filma "Sjećaš li se, Dolly Bell?", kontroverzni reditelj Emir Kusturica objavio je fotografije leta helikopterom iznad Sarajeva, tačnije fotografije su objavljene na portalu Iskra.

 

Nedim Tabaković Čuka, vlasnik kafane „Šetalište“, bio je veliki prijatelj s Kusturicom - piše Avaz.

 

Slike i filmovi


- Malo je i njega Sarajevo dirnulo, ali ja njega ne branim. On je moj drug, a iz „Šetališta“ je krenuo u svijet – kaže Čuka i nastavlja:

 

- Njegove slike i njegovi filmovi su i danas u mojoj radnji. Ne znam šta da mu poručim, ali ako mogu, čestitao bih mu godišnjicu „Dolly Bell“.

 

Čuka tvrdi da je Kusturica prije 12 ili 13 godina planirao poslati autobus po raju u „Šetalište“ pa da dođu u Srbiju.

 

- Nažalost, mnogo ljudi je umrlo, neki su nestali, neki se odselili tako da nije realizirana ta ideja – kazao je Čuka.

 

Tabaković kaže da je s kontroverznim rediteljom prošao sve. Tako se prisjetio i tučnjave u kafani „Dom pisaca“.

 

- Ja i Emir protiv Fikreta Mujkića i još neke hrvatske gospode. Sjećam se, tada je bio i Avdo Sidran i Karadžić (Radovan Karadžić op. a.) kojeg sam pljunuo preko stola, normalno – prisjeća se Čuka.

 

Čuka je podijelio još jednu anegdotu s Kusturicom.


- Kad nešto naumi, on to i uradi. Tako je jednom „mezio“ i pojeo 30 jaja. To je laž, jer je pojeo 31 jaje – kroz osmijeh je zaključio Nedim Tabaković Čuka.

 

"Sjećaš li se, Dolly Bell?" nastao je po scenariju književnika Abdulaha Sidrana.

 

Izazvao gnjev


Film “Sjećaš li se Dolly Bell?” premijerno je prikazan 2. februara 1981. godine, a iste godine ovjenčan je "Zlatnim lavom" na Venecijanskom filmskom festivalu.

 

U filmu čija se radnja dešava u Sarajevu, šezdesetih godina prošlog vijeka, igraju Slavko Štimac, Slobodan Aligrudić, Ljiljana Blagojević, Mira Banjac, Pavle Vuisić...

 

Kusturica je izavao gnjev Sarajlija zbog odlaska iz grada kada je bilo najteže. Postoji priča da je pio viski sa Slobodan Miloševićem, balkanskim kasapinom, u vrijeme genocida u Srebrenici koji je počinila Vojska Republike Srpske pod komandom ratnog zločinca Ratka Mladića.

 

Kusturica je jednom prilikom za Süddeutsche Zeitung kazao da je to besmislica te da je u to vrijeme bio u Kanu.

 

- Ja kada pijem, pijem votku, a ne viski – rekao je Kusturica 19. avgusta 2011. godine.

 

(Avaz, DEPO PORTAL/mr)

BLIN
KOMENTARI