FOTO/ Nakon što su vandali potrgali zastavu EU

'Šahovnica' netaknuta, neki pišu o 'napadu na Ambasadu Hrvatske u Sarajevu': Oglasili se i iz Delegacije EU u BiH

Hronika 01.02.21, 07:59h

'Šahovnica' netaknuta, neki pišu o 'napadu na Ambasadu Hrvatske u Sarajevu': Oglasili se i iz Delegacije EU u BiH
Policijski službenici rade na dokumentovanju navedenog događaja i pronalasku počinioca, kazali su iz Operativnog centra MUP-a KS

 

 

Tokom noći sa subote na nedjelju zastava Evropske unije na zgradi Konzularnog odjela Ambasade Republike Hrvatske u centru Sarajeva je potrgana i nađena je na asfaltu.

 

Iz Operativnog centra Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo za Faktor su kazali kako je policija informirana o navedenom događaju te da je izvršen uviđaj.

Delegacija EU u BiH: 'Odgovorne što prije izvesti pred lice pravde'

Iz Delegacije su poručili kako najoštrije osuđuju čin kojim je uništena zastava EU.
- EU u BiH najoštrije osuđuje uništavanje zastave sa zgrade Ambasade Hrvatske u BiH. Pozivamo organe reda da sprovedu brzu istragu i odgovorne za ovaj vandalski čin izvedu pred lice pravde – navodi se u reagovanju Delegacije EU.

 

- Došlo je do oštećenja zastave. Policijski službenici rade na dokumentovanju navedenog događaja i pronalasku počinioca – kazali su iz Operativnog centra MUP-a KS.

 

Prostor gdje se nalazi Ambasada Republike Hrvatske u Titovoj ulici u Sarajevu je, kako se može pretpostaviti, pokriven videonadzorom pa bi se i počinitelji mogli lako otkriti.

 

Za sada se, prema pisanju Faktora, može pretpostaviti da se radi o vandalskom činu koji nema bilo kakvu političku pozadinu. Međutim, sarajevska policija radi na rasvjetljavanju slučaja i više detalja će vjerovatno biti poznato kasnije.

 

Iako nisu poznati bilo kakvi detalji u vezi s oštećenjem nosača i trganjem zastave, to nije spriješilo pojedine medije da cijeli događaj pretenciozno nazovu "napadom na hrvatsku ambasadu u Sarajevu".

 

Ambasador Hrvatske u Bosni i Hercegovini Ivan Sabolić za novinsku agenciju Hina je izjavio kako su "oštećenje opazili uposlenici Ambasade koji su pozvali policiju, a ona je obavila uviđaj i sada traga za počiniteljem ili više njih".

 

Potvrdio je i to da je zastava Republike Hrvatske ostala netaknuta.

 

Vandalski čin se dogodio tokom noći, kako navode pojedini mediji, za vrijeme trajanja zabrane kretanja kao mjere u suzbijanju pandemije COVID-19.

 

Mediji naklonjeni HDZ-u BiH u nedjelju ujutro su jedini imali fotografije snimljene tokom noći koje su ubjavili uz "dramatične" naslove: "Napad na Ambasadu RH u Sarajevu".

 

napad-konzulat-ambasada-rh

 

(DEPO PORTAL/md)

 

 

BLIN
KOMENTARI