FOTO/ Danas na Velikom polju

Obilježena godišnjica 'Igmanskog marša': Sjećanje na jednu od najznačajnih operacija NOB-a

Hronika 30.01.21, 16:11h

Obilježena godišnjica 'Igmanskog marša': Sjećanje na jednu od najznačajnih operacija NOB-a
Centralna svečanost i program upriličeni su kraj Spomenika Prve proleterske brigade na Velikom Polju (Igman)

 

Prigodnim sadržajima obilježena je danas godišnjica "Igmanskog marša", jedne od najznačajnijih operacija tokom narodnooslobodilačke borbe (NOB) u Drugom svjetskom ratu.

 

igmanski-mars-obiljezavanje-2021

 

Savez antifašista i boraca narodnooslobodilačkog rata u BiH organizirao je današnje obilježavanje godišnjice za ograničeni broj sudionika iz BiH i inozemstva, u skladu s epidemiološkim mjerama zaštite. Obilježavanje tog događaja privuklo je pažnju i ljubitelja prirode i posjetitelja, koji su današnji sunčani dan odlučili provesti na planini Igman.   

 

igmanski-mars-udruzenje-antifasista-tesanj

 

Centralna svečanost i program upriličeni su kraj Spomenika Prve proleterske brigade na Velikom Polju (Igman). U skladu s Programom manifestacije, sudionici su položili cvijeće i na partizansko i šehidsko spomen-obilježje na Brezovači, odajući počast žrtvama fašizma i borcima Armije RBiH.

 

igmanski-mars-obiljezavanje-2021-1

 

Igmanski marš izveden je u noći između 27. i 28. januara 1942. godine, po dubokom snijegu i na hladnoći od minus 38 stepeni, a 800 pripadnika Prve proleterske brigade pješačilo je 17 sati. Uoči marša Prva proleterska brigada našla se na Romaniji opkoljena jakim njemačkim snagama. Štab Brigade donio je odluku o izvršenju rizičnog, ali jedino mogućeg pokreta. Sudionici marša prošli su pokraj Sarajeva i preko Igmana izvršili pokret ka Foči, tadašnjoj slobodnoj teritoriji.

 

(FENA/md)

 

 

BLIN
KOMENTARI