Opjevana u rok baladi

Željko Bebek shrvan od boli: Preminula čuvena Selma iz pjesme Bijelog dugmeta

Nedjeljni magazin 29.01.21, 14:01h

Željko Bebek shrvan od boli: Preminula čuvena Selma iz pjesme Bijelog dugmeta
Selma je bila dugogodišnja prijateljica Željka Bebeka, koji je otpjevao ovu kultnu pjesmu

 

Selma Borić, koja je opjevana u rok baladi  “Selma ne naginji se kroz prozor” legendarnog “Bijelog dugmeta” preminula je u 92. godini života. Njenu smrt potvrdio je i Željko Bebek.

 

– Jutros me je obavijestila njena porodica, s obzirom da zbog korone nisam je posjećivao dugo vremena. Nažalost starost je odnijela, ali zaspala je u miru i nek ostane tako u miru. Otišla je moja Selma. I dalje ću ja njoj pjevati i pominjati je pred publikom, zbog toga što pjesma nosi njeno ime, a pjesma je opisala dio njenog života, lijepi dio njenog života. Tako ćemo je se rado sjećati – rekao je Bebek za „Avaz“.

 

Selma je bila dugogodišnja prijateljica Željka Bebeka, koji je otpjevao ovu kultnu pjesmu.

 

Pjesmu je napisao Vlado Dijak  1949., koja je postala jedna od najvećih jugoslavenskih hitova. Pjeva se i danas na koncertima širom regije.

 

Krajem četrdesetih godina prošloga stoljeća, Selma je putovala često vikendom jer je kao djevojka iz Zenice pohađala Drugu žensku gimnaziju u Sarajevu. Jednog dana srela je Vladu. Džentlmenski joj je ponio tamnocrveni koferčić do željezničke stanice.

 

Selma odlazi, a on joj nosi kofer. ‘Pošto njen je lično, ja i taj kofer volim’, nastaju stihovi, a zatim i pjesma Selma.

 

– Vladu sam srela u Butmiru 1945. na jednom aeromitingu i stalno me je pogledavao. Odmah se zainteresirao za mene. Nakon toga smo se sretali na korzu u Sarajevu. Vikendima sam često putovala u Zenicu i jednom me je Vlado sreo na Željezničkoj stanici i nosio mi kofer. Pomogao mi je da uđem u voz u kojem je prozor bio slupan i onda mi je rekao ‘Selma, ne naginji se kroz prozor’ – ispričala je  svojedobno Selma Borić o nastanku pjesme.

 

Pjesmu je čula tek 1975. kada je nakon koncerta prišla Bregoviću i rekla: ‘Ja sam ta Selma!’.

 

(Azra, DEPO PORTAL/dg)

BLIN
KOMENTARI