Advokatica premijera Novalića o slučaju 'Respiratori'

Vidović: Nekome odgovara da se u BiH napravi 'slučaj Sanader'... Napravit ću izuzetak i održati uvodnu riječ

Front 29.01.21, 12:11h

Vidović: Nekome odgovara da se u BiH napravi 'slučaj Sanader'... Napravit ću izuzetak i održati uvodnu riječ
Dodala je kako je duboko uvjerena da dokazi u ovom predmetu ne slijede činjenični opis optužnice, te da ima dosta nezakonito pribavljenih dokaza, ustvrdivši kako cijeli slučaj ima političku pozadinu

 

Advokatica odbrane Fadila Novalića, Vasvija Vidović, izjavila je danas, nakon ročišta o izjašnjenju o krivnji u ''slučaju Respiratori“, kako se radi „o predmetu koji je rezultat 'media plana', te da je Tužilaštvo tačno znalo šta se dešava iza scene, ali da nekome, vjerovatno, odgovara da se u Bosni i Hercegovini napravi 'slučaj Sanader'“.    

 

-Tužilaštvo je kršenjem presumpcije nevinosti stvorilo predodžbu unaprijed o krivnji – navela je Vidović, pojašnjavajući kako spomenuta sintagma „media plan“ podrazumijeva da, "bilo tužilaštvo, bilo odbrana, a u ovom slučaju tužilaštvo, pripremi plan u kojem nekoga kriminalizira bez suđenja, odnosno dokazuje optužbe putem medija, umjesto da se bavi istragom".  

 

fadil-novalic-vasvija-vidovic

 

Dodala je kako je duboko uvjerena da dokazi u ovom predmetu ne slijede činjenični opis optužnice, te da ima dosta nezakonito pribavljenih dokaza, ustvrdivši kako cijeli slučaj ima političku pozadinu.

 

Odgovarajući na novinarske upite, kazala je kako glavni pretres u ovom predmetu mora početi najkasnije u roku od 30 dana, te najavila kako će u konkretnom slučaju napraviti izuzetak i održati uvodnu riječ kako bi odgovorila na situaciju koja je kreirana u javnosti.

 

Na upit o tome kome odgovara da se u BiH napravi „slučaj Sanader“, Vidović je kazala kako su u igri različiti interesi.

 

- Prije svega, imate interese ulaska BiH u EU i treba jedan takav slučaj, međutim, ovo je daleko od onoga kakav je slučaj  s premijerom Sanaderom. I naravno imate unutrašnje političke sukobe, Iza ovoga, bez sumnje, je politička pozadina i to ćemo dokazati – navela je advokatica Vidović.

 

Svi optuženi u "slučaju Respiratori" - Fadil Novalić, Fahrudin Solak, Fikret Hodžić i Jelka Milićević, uključujući i pravni subjekt - firma „F.H. Srebrena malina“, izjasnili su se danas da nisu krivi u vezi s nabavkom 100 respiratora, koji su uz posredovanje navedene firme uvezeni iz Kine.

 

(FENA/md)

 

 

BLIN
KOMENTARI