Christian Schwarz-Schilling se prisjetio

'Pokušao sam smijeniti Dodika, htio je referendumom odvojiti RS, tada sam mu rekao...' Amerikanci su sve zaustavili!

Front 28.01.21, 10:16h

'Pokušao sam smijeniti Dodika, htio je referendumom odvojiti RS, tada sam mu rekao...' Amerikanci su sve zaustavili!
Bilo je to 2007. godine, nakon čega se Dodik jedno vrijeme "primirio"

 


Christian Schwarz-Schilling, njemački političar, diplomata i bivši visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini rekao je da u Bosni i Hercegovini ne vlada normalno političko stanje, nego da je politika otišla u ekstremistiku fazu i podjelu zemlje. Pojedini političari žele sve ono što je Slobodan Milošević želio od početka, kako je kazao, podjelu BiH na tri dijela. Prisjetio se kako je pokušao smijeniti Milorada Dodika.


Upravo je gost N1 2007. godine pokušao smijeniti Milorad Dodika, ali mu Amerikanci to nisu dozvolili.


- Da. Pokušao sam. Ne mogu reći objašnjenje zvanično. Imali su problema sa Kosovom, pa nisu mogli otvoriti ‘novo gradilište’, da tako kažem. Tada je Dodik referendumom pokušao odvajanje RS. Rekao sam, ako bude nastavio govoriti o njemu – snosit će lične konsekvence. Tokom tadašnje kampanje to više nije spomenuo. Osam dana poslije izbora je došao sa tim pitanjem. U tom momentu sam rekao – ako to uradi, snosit će lične posljedice, viza, viznog režima, tokova novca i tako dalje - prisjetio se Schwarz-Schilling u Pressingu na N1.


Jednom je kazao da Vučić koristi Dodika za destabilizaciju BiH i podržava ga u naumu da odcijepi Republiku Srpsku, iako javno podržava suverenitet BiH?


- Da, to zvanično kaže. Ali je čudno da njegove izjave, koje su u vezi sa BiH. Oni idu, vode pregovore, ali ne u Sarajevu, nego u RS. RS je uvijek ta koja državne zvaničnike želi i pokušava da bude domaćin ona tim posjetama. Druge zemlje moraju voditi računa o tome, da nije entitet taj koji vodi pregovore. Pregovori za BiH se mogu voditi samo u Sarajevu, to je put koji bi oni rado kročili - istakao je u Pressingu njemački političar.


Komentarisao je i nedavne izjave Milorada Dodika o članici CIK-a, kao i Bakira Izetbetgovića o lošem narodu…


- Sami kažete, kakva je to situacija. Ne možemo reći da je to normalno stanje. To je ekstremistički. Politika je otišla u ekstremistiku fazu i podjelu zemlje. Oni žele ono što je Milošević htio od početka, podjelu BiH na tri dijela. Jedan dio Srbiji, jedan Hrvatskoj, i jedan dio bi pripao muslimanima. Nemoguće je sada tako nešto dopustiti, jer bi to bila pobjeda agresije. To nije moguće - rekao je gost N1.


Istakao je da SAD sada vide te naume, te da su donijeli odluku da BiH mora krenuti putem normalnosti.


Srbija i Hrvatska sprečavaju napredak BiH, ne gledaju demokratske institucije – nego vide samo etničku situaciju.


- To im je autoritet. Zato žele i podjelu BiH. Ta podjela bi bila postizanje ratnih ciljeva. Ratni ciljevi se ne smiju naknadno sada postići, da se gubitnicima iz ratnog perida – dodijele ratni ciljevi. Oni bi time postigli svoj cilj. Zato se mora spriječiti tako nešto - rekao je dodavši da je to osnovni cilj zapada i UN-a.

 

(DEPO PORTAL/ad)

 

 

BLIN
KOMENTARI