VIDEO/ Lider SBB-a za TVSA

Radončić: Ručao sam s Konakovićem prije dva dana, očekujem okupljanje opozicije i promjenu vlasti 2022.

Front 26.01.21, 09:50h

Radončić: Ručao sam s Konakovićem prije dva dana, očekujem okupljanje opozicije i promjenu vlasti 2022.
Radončić je odgovorio i na pitanje da li će bit kandidat za bošnjačkog člana Predsjedništva BiH na izborima 2022.

 

Lider Saveza za bolju budućnost (SBB) Fahrudin Radončić gostovao je sinoć u emisiji „Polis“ na Televiziji Sarajevo.


U dosta dinamičnom razgovoru otvoreno je više aktuelnih političkih tema.


Radončić je govorio o posljednjoj "svađi" Bakira Izetbegovića i Milorada Dodika, o potrebi da njih obojica odu s vlasti na narednim izborima, zatim o Silajdžićevoj namjeri da se vrati u politiku, o Aprilskom paketu, o nedavnom sastanku s liderom NIP-a Elmedinom Konakovićem i podršci koju je SBB obećao novoj vladi Sarajevskog kantona.


Radončić je odgovorio i na pitanje da li će bit kandidat za bošnjačkog člana Predsjedništva BiH na izborima 2022. Istakao je imperativnu potrebu da se opozicija na narednim izborima okupi u jedan front i da daju jednog zajedničkog kandidata za člana Predsjedništva.


Također, komentirao je sve češće najave o neophodnoj promjeni Ustava BiH.


- To zavisi od mnogo faktora, uglavnom su to vanjski faktori. Mislim da je sadašnja vlast, SDA SNSD i HDZ, pokazali da oni nemaju kapacitet bilo kakvog kompromisa ili dogovora i da se to mora dogoditi uz medijaciju velikih sila. Da li će do toga doći, ovisi i koliko će se predsjednik Bajden moći uopće baviti sada velikim vanjskim problemima, a mi nismo visoko na radaru. Mora prvo da ujedini Ameriku, koliko će uopšte njegovi saradnici imati želje da se bave BiH i koliko će velike evropske zemlje, kao što je Njemačka, također imati želje da se bave BiH te koliko ćemo mi kao domaća vlast ili politički faktor participirati, ako se poslože sve te karte. Ja se iskreno nadam da hoće i očekujem da ćemo se početi baviti i ustavnim promjenama - rekao je Radončić.


Dodao je da bi zbog toga bolje bilo da je Aprilski paket bio usvojen.


- Bolje bi bilo da je Aprilski paket prošao. Mi bi danas imali jednu sređenu zemlju, s jednim predsjednikom, sređenom pozicijom državne vlade, ali to je propalo. Moramo se okrenuti novim opcijama u okviru novih okolnosti. Šta će se tu dešavati zaista je teško prognozirati - istakao je predsjednik SBB-a.


Radončić je komentirao i namjere Harisa Silajdžića da se vrati u politiku.


- Gospodin Haris Silajdžić je, to je neko dobro rekao, veoma zaslužan čovjek za bh. politiku, on je imao jednu sjajnu ratnu epizodu kao ministar vanjskih poslova. Uradio je velike stvari za BiH, a nakon toga je bio član Predsjedništva sa, ne znam 400.000 glasova, vodio je vladajuću stranku i mi, nažalost, kao BiH nismo imali ni veliki ekonomski niti politički rezultat nakon tog njegovog prvog povratka. Mislim da je vrijeme da se jave nova lica, nove politike, a da ratni kadrovi ostanu tamo gdje treba da budu - smatra Radončić.


Pozdravio je odluku Njemačke da u našoj zemlji imenuje visokog predstavnika Christiana Schmidta.


-   Njegovim dolaskom očekujem da će BiH dinamizirati neke svoje procese, odnosno evropski put i da će on svoju poziciju visokog predstavnika, za razliku od nekih prethodnika, tretirati kao radno mjesto koje treba da traje što kraće, odnosno da ispunimo čuvene uslove, da se OHR polako ukida uz njegovu pomoć, a da mi pristupamo Evropskoj uniji, a ne da poziciju shvata kao mjesto gdje će 12 ili 13 godina dobijati visoku plaću, a zemlja će stagnirati - istakao je Radončić.


Radončić je komentirao izjavu Bakira Izetbegovića na FTV.


- Ne može gospodin Izetbegović reći da su loši ljudi koji glasaju za Milorada Dodika. Gospodin Izetbegović je glasao za gospodina Dodika u Domu naroda tako što mu je dao preko gospođe Majkić četvrtu poziciju, i dao mu je praktično opciju da može blokirati Dom naroda, odnosno Predstavnički dom. Znači, Dodik je imao glas Izetbegovića koji sada kaže  - onaj ko glasa za Dodika nije dobar čovjek. Glasao si ti, šta ćemo sad - konstatirao je Radončić.


Osvrnuo se i na napade Dodika na članicu CIK-a.


-  Gospodin Dodik ima jedan užasan vokabular koji je često ili vrlo često nacionalistički ili šovinistički. U ovom smislu on je zaista rekao jake i ružne rečenice i ja mislim da je CIK upravu što traži da državno tužilaštvo razmotri taj slučaj - smatra Radončić.


- U Mostaru imate jednu dobru stvar, a to je da su se izbori nakon 12 godina dogodili. Također, i jednu stvar, a to je da se desila brutalna krađa, i stranaka između sebe, ali i pojedinaca koji su krali od svojih kolega glasove. Danas sam naredio da se napravi tročlana komisija SBB-a koja će utvrditi da li su tačni novinski članci ili navodi da je naš kandidat pokrao nekoliko stotina glasova sa naše, SBB-ove liste, od svojih kolega i pripisao ih sebi uz pomoć kolega iz SDA. Ako to bude tačno, mi ćemo se javno obratiti i isključiti tog čovjeka.


Također komentirao je i nabavku vakcina.


- Radi se o nesposobnoj i neodgovornoj vlasti. Danas prisustvujemo situaciji da pojedini kantoni u želji da spase svoje građane pokušavaju da sami dođu do vakcina. Izgubit ćemo mogućnost da naši državljani koji su zdravi neće moći putovati jer nemaju kovid pasoše. To je alarmantna situacija - smatra Radončić napominjući da su velike zemlje već rezervisale doze vakcina za svoje građane.


Najavio je i podršku novoj Vladi KS kazavši da je s Elmedinom Konakovićem ručao prije dva dana.


- Sve ono što je interes građana KS trudit ćemo se da pomognemo ovoj vladi - napomenuo je Radončić.


 Na pitanje voditeljice da li će se ponovo kandidirari za člana Predsjedništva BiH, Radončić je odgovorio:


- Rano je za tu priču. Ja očekujem da će se ovaj put kompletna opozicija ujediniti da 2022. godine dođe do promjene vlasti. Očekujem da će udružena opozicija dati kandidata za bošnjačkog člana Predsjedništva i mislim da to nije nerealna misija.

 

 


(DEPO PORTAL/dg)

BLIN
KOMENTARI