Godinama je predmet rasprava

Mustafa Busuladžić ostaje bez ulice u Centru

Hronika 26.01.21, 09:08h

Mustafa Busuladžić ostaje bez ulice u Centru
Vijećnik Naroda i pravde Haris Bašić u razgovoru kaže da će vijećnici zauzeti stav kada stigne zvanična informacija o inicijativi

 

Općinsko vijeće sarajevske centralne općine uskoro bi trebalo izglasati promjenu naziva Ulice Mustafe Busuladžića, zagovornika ideja nacifašizma, oko koga se već godinama vode polemike

 

Ulica Mustafe Busuladžića nalazi se u sjevernom dijelu općine Centar i već godinama je predmet rasprava unutar političkih, vjerskih i naučnih krugova. Ime je dobila po bošnjačkom piscu i aktivisti Mustafi Busuladžiću.


Novoizabrani vijećnici u Općini Centar, predstavnici stranaka Četvorke, koja čini većinu u novoformiranom vijeću, za Oslobođenje su potvrdili da će izmjena naziva ulice biti među stavkama rasprave na sjednici Općinskog vijeća.

 

- Mi u svakom slučaju podržavamo odluku državnog parlamenta. Čim se završi kompletno konstituiranje u našem opštinskom vijeću to će biti jedna od prvih tačaka koja će doći na dnevni red. Nadamo se da će inicijativa ovaj put proći, jer imamo većinu i neće biti nikakvih problema, rekla je Amra Zulfikarpašić, vijećnica Naše stranke u Općinskom vijeću Centar.

 

Denis Challenger, vijećnik SDP-a, za Oslobođenje ističe da još nije stigla informacija da je dostavljena usvojena inicijativa državnog parlamenta.

 

- Čim stigne, delegirat ćemo tačku za neku od narednih sjednica. Nije se još diskutovalo o ovoj temi, a siguran sam da ubrzo hoće, navodi Challenger.

 

Vijećnik Naroda i pravde Haris Bašić u razgovoru kaže da će vijećnici zauzeti stav kada stigne zvanična informacija o inicijativi.


- Imamo većinsku koaliciju, tako da ćemo vjerovatno glasati u skladu sa stavom Četvorke, a stav Četvorke u ovom kontekstu se može pretpostaviti. Moglo bi biti promjena imena, ali kad dođe vrijeme, mi ćemo zauzeti stav, to je ozbiljna tema, naglasio je Bašić.


Mustafa Busuladžić rođen je 1914. godine u Trebinju. Školovao se u Trebinju, Travniku, Sarajevu i Rimu, gdje je pohađao studij orijentalistike. Bavio se pisanjem, prosvjetno-pedagoškim radom i prevođenjem, a govorio je pet jezika: arapski, turski, njemački, francuski i italijanski. Bio je protivnik komunizma, a strijeljan je 1945. godine. Vodi se kao osnivač organizacije Mladi muslimani.


Prof. dr. Šaćir Filandra u knjizi “Muslimani u Evropi: Izabrani spisi Busuladžić, Mustafa”, u biografiji navodi da je Busuladžić najmarkantniji bošnjački intelektualac u epohi između dva svjetska rata.

 

Ipak, sarajevska ulica i škola u općini Novi Grad koja je dobila naziv po Busuladžiću podigle su najviše prašine i otvorile veliki broj rasprava o ideji i zaslugama Mustafe Busuladžića.

 

Često se navodilo da je Busuladžić sporna ličnost iz razloga što je osnivač Mladih muslimana, međutim takav stav je pogrešan.

 

- Ja sam se potrudio kao niko do sada da u Zemaljskom muzeju nađem dokumenta, natpise, novine u kojima je Busuladžić tijekom rata objavljivao svoje uratke. To nitko nije pogledao, nitko od ovih koji njega uopće spominju. Iz tih konsultacija vidio sam da je Busuladžić u ratu bio apsolutni, bez zadrške, zagovornik ideja nacifašizma, Ante Pavelića poglavnika, Benita Mussolinija Ducea i Adolfa Hitlera Führera. To stoji, crno na bijelo, napisano što je on radio i pisao. Prema tome, on je apsolutno nepodobna ličnost koja se krije iza pripadnika Mladih muslimana, a među kojima je bilo vrlo časnih ljudi, koji nisu bili sluge fašizma i nacizma, istakao je sveučilišni profesor povijesti u penziji prof. dr. Tomislav Išek.

 

U okviru svog djelovanja Busuladžić je bio predavač u školi imama SS divizije, te direktno sarađivao s muftijom Mohammedom Aminom al-Husseinijem, zagovornikom antisemitizma i saradnikom nacionalsocijalista. Jedan od najčešće korištenih citata iz njegovog bogatog profašističkog angažmana je: “Kod nas su se ljudi borili protiv Židova i njihovih špekulacija, protiv njihovih prevara i izrabljivanja. Njih je nestalo iz čaršije, ali je u čaršiji ostao židovski duh špekulacije, podvaljivanja, nabijanja cijena i lihvarenja u tolikoj mjeri da pokvarenost stanovitih trgovaca, bez obzira na vjeru, zasjenjuje rad nestalih Židova”.

 

(DEPO PORTAL/dg)

BLIN
KOMENTARI