Šef tima američkog predsjednika za borbu protiv pandemije

Fauci: Počele su pripreme za unapređenje vakcine

Lifestyle 25.01.21, 18:38h

Fauci: Počele su pripreme za unapređenje vakcine
Fauci je rekao da postoji i "vrlo malo, skromno smanjenje" efikasnosti vakcine za COVID-19 protiv tih varijanti, ali da "postoji dovoljno vrsta vakcina da ih i dalje smatramo efikasnim i protiv varijante u Velikoj Britaniji i u Južnoj Africi"

 

Šef tima američkog predsjednika Joa Bidena za borbu protiv pandemije koronavirusa dr. Anthony Fauci  izjavio je u ponedjeljak da se naučnici već pripremaju za unapređenje vakcina protiv COVID-19 , zbog novoih sojeva koronavirusa koji sada cirkuliraju u Velikoj Britaniji i Južnoj Africi.

 

Fauci, vodeći američki stručnjak za zarazne bolesti, kaže da te varijante nisu samo zaraznije, već ne reaguju dobro na monoklonska antitijela koja su korištena u liječenju pacijenata. Dodao da ga posebno brine južnoafrička varijanta, koju je opisao kao "drugačiju i opasniju od one u Velikoj Britaniji".

 

- Podaci nisu objavljeni službeno, ali gledajući preliminarne podatke koje su analizirali britanski zvaničnici, prilično sam uvjeren da postoji stepen povećanja ozbiljnosti stvarne zaraze, što zaista moramo imati u vidu - rekao je Fauci za emisiju "Today" TV mreže NBC .

 

Fauci je rekao da postoji i "vrlo malo, skromno smanjenje" efikasnosti vakcine za COVID-19 protiv tih varijanti, ali da "postoji dovoljno vrsta vakcina da ih i dalje smatramo efikasnim i protiv varijante u Velikoj Britaniji i u Južnoj Africi".

 

- Zaista se moramo pobrinuti da započnemo, a već jesmo, s pripremama ukoliko je potrebno unaprijediti vakcine. Već poduzimamo korake u tom smjeru uprkos činjenici da vakcine koja imamo sada djeluju - rekao je Fauci u programu "Today" NBC-ja i "This Morning" TV mreže CBS, prenosi AP.

 

(FENA/md)

 

 

BLIN
KOMENTARI