za one koji su prestali pušiti i za strastvene pušače

Pročistite se efikasno! Ovo su namirnice koje uklanjaju nikotin iz organizma

Lifestyle 23.01.21, 11:12h

Pročistite se efikasno! Ovo su namirnice koje uklanjaju nikotin iz organizma
Ako ste prestali pušiti ili ste strastveni pušač, najbrži način da tijelo očistite od nikotina je uz pomoć ovih namirnica


Svi smo itekako svjesni negativnog učinka cigarete i nikotina na naš organizam.


Ako ste prestali pušiti ili ste strastveni pušač, najbrži način da tijelo očistite od nikotina je uz pomoć ovih namirnica.

 

Zelje

Folna kiselina vrlo je važna za normalan rad i razvoj tijela, ali isto tako pomaže tijelu da se riješi nikotina. Velike količine folne kiseline nalaze se u zelju.

 

Brokula, karfiol i kupus

Povrće iz porodice krstašica veoma je zdravo. Osim što sadrži polifenole koji su se pokazali korisnima u smanjivanju raznih upala u probavnom sistemu, također sadrži i antioksidanse koji čiste tijelo od brojnih toksina. Kuhajte ih što kraće kako biste sačuvali sve njihove blagodati.

 

Zeleni čaj i vitaminska voda

Pušenjem tijelo gubi potrebnu tekućinu te organizam puno brže dolazi u stanje dehidracije. Ispijanje velike količine domaće vitaminske vode koju lako žete napraviti sami te zelenog čaja prepunog antioksidanata ispirete nikotin iz tijela.

 

Mrkva

Nikotin unštava kožu i čini je beživotnom i suhom. Želite li se riješiti ove ružne nuspojave pušenja jedite što više mrkve. Ona sadrži velike količine vitamina A, K, C i B koji su glavni čistači tijela. Mrkvu iscijedite u sokovniku pomiješanu s jabukom i limunom ili je naribajte u salatu.

 

Kivi, limun i naranča

Osim vode, pušenje iz tijela izbacuje i vitamine A,C i E koji jačaju imunitet i pomažu organizmu da se bori protiv raznih infekcija i bakterija. Kako biste nadoknadili izgubljene vitamine posegnite za kivijem ili pak popijte čašu limunade.

 

Sok od naranče hidratizira tijelo, pruža mu potrebne vitamine, ali i čisti organizam od nikotina. Iscijedite dvije naranče, dodajte malo vode i popijte između obroka.

 

(Hayat, DEPO PORTAL/rm)

BLIN
KOMENTARI