Video/ Ministar unutrašnjih poslova FBiH

Čampara svjedočio u Sudu BiH: OSA radi za interese SDA, Mehmedagić učestvuje u kadrovskoj politici stranke

Front 22.01.21, 12:59h

Čampara svjedočio u Sudu BiH: OSA radi za interese SDA, Mehmedagić učestvuje u kadrovskoj politici stranke
Kako je rekao, svako ima pravo da podnese krivičnu prijavu te da je tačno da je poručio preko svoje savjetnice Bubalo, Amini Ohranović da se ne sekira jer nije uradila ništa nezakonito

 

Aljoša Čampara, ministar unutrašnjih poslova FBiH, rekao je jutros u nastavku suđenja Osmanu Mehmedagiću, direktoru OSA-e, i Muhamedu Pekiću, uposleniku ove agencije, da je Obavještajna služba BiH privatizirana i da radi za interese političke partije SDA, piše Avaz.

 

Čampara, svjedok Tužilaštva BiH u predmetu u kojem se Mehmedagiću sudi za zloupotrebu položaja kazao je „da nije normalno da direktor OSA-e učestvuje u kadrovskoj politici SDA“, ukazavši na veze optuženog s rukovodstvom ove stranke.

 

Čampara je u Sudu potvrdio da ga je njegova savjetnica Mirela Bubalo upoznala s informacijom da su joj dva uposlenika OSA-e predali anonimne krivične prijave protiv direktora Mehmedagića.

 

Sam svjedok potvrdio je da je na adresu FMUP-a došla anonimna krivična prijava koju je on zatim, proslijedio u nadležnost Federalnoj upravi policije (FUP).

 

Kako je rekao, svako ima pravo da podnese krivičnu prijavu te da je tačno da je poručio preko svoje savjetnice Bubalo, Amini Ohranović da se ne sekira jer nije uradila ništa nezakonito.

 

- Nezakonite stvari su uradili oni koji su zloupotrijebili položaj i dali da se objave izuzeti snimci iz Pošte na portalu Istaga.ba  – kazao je Čampara.

 

Svjedok Čampara je rekao da je objavljivanjem identiteta savjetnice Bubalo i njene diskreditacije u medijima bio cilj da se dođe do njega jer je javno govorio o aferama koje potresaju stranku, zloupotrebama direktora OSA-e... Kako kaže, mislilo se da je on to podnio.

 

 - Ne znam zašto je podnošenje krivične prijave udar na državu. Svako ima pravo da je podnese - rekao je Čampara.

 

- Ne krijem se iza bilo kakvih prijava, niti je tačno da sam strani špijun. Ko god je šta radio neka utvrde institucije, ali želim ukažem javno na nezakonite radnje koje su urađene objavljivanjem snimaka na pojedinim portalima – rekao je Čampara.

 

U Sudu BiH jutros su saslušani uposlenik OSE Ibrahim Međedović i savjetnica Čampare Mirela Bubalo, koja je izjavila da je podnijela krivičnu prijavu protiv optuženog Mehmedagića i novinara Avde Avdića, kako je rekla zbog,  zloupotrebe položaja.

 

 - Nakon objave snimka u medijima gdje se tvrdilo da sam to ja izložena sam javnom linču, suprug mi je ostao bez posla. Zbog toga sam podnijela krivičnu prijavu protiv Mehmedagića i novinara Avdića. Osim toga, ja sam koleteralna šteta u odnosima između Mehmedagića i Čampare - rekla je Bubalo.

 

Kazala je da su joj anonimnu krivičnu prijavu dala dva uposlenika OSA-e, koje zna iz viđenja, jer rade u istoj zgradi gdje i sjedište ove agencije.

 

 - Tražim krivično gonjenje i nadoknadu štete zbog svega ovoga što mi je urađeno, a krivičnu prijavu protiv Mehmedagića sam podnijela u istoj onoj pošti za koju su tvrdili da sam ja bila u njoj i poslale prijave - rekla je Bubalo.

 

 

(DEPO PORTAL/dg)

BLIN
KOMENTARI