SMANJENJE MARŽI

Kontrola cijena: Hoće li nakon ove preporuke Vlade FBiH pojeftiniti hljeb, brašno i mlijeko?

Biznis Klub 21.01.21, 17:43h

Kontrola cijena: Hoće li nakon ove preporuke Vlade FBiH pojeftiniti hljeb, brašno i mlijeko?
Za ove proizvode preporučeno je određivanje maksimalne veleprodajne marže do osam posto na nabavnu cijenu i maksimalne maloprodajne marže do deset posto na nabavnu cijenu

 


Vlada Federacije BiH je, na današnjoj sjednici u Sarajevu, usvojila informaciju o mjerama neposredne kontrole cijena iz nadležnosti kantona u Federaciji BiH.


Vlada je preporučila nadležnim kantonalnim organima da, u roku od 15 dana, donesu odluke o visini maksimalnih marži u trgovini za sve vrste brašna, sve vrste hljeba, peciva i drugih pekarskih proizvoda od brašna žitarica, te pasterizirano, homogenizirano i sterilno mlijeko.


Za ove proizvode preporučeno je određivanje maksimalne veleprodajne marže do osam posto na nabavnu cijenu i maksimalne maloprodajne marže do deset posto na nabavnu cijenu.


Nadležni kantonalni organi će u roku od 30 dana od stupanja zaključka obavijestiti Federalno ministarstvo trgovine o realizaciji ovih preporuka, a ono će o tome informisati Vladu FBiH.


Ovaj zaključak stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u "Službenim novinama FBiH".


U samoj informaciji je istaknuto da su i dalje na snazi odluke o mjerama neposredne kontrole cijena kantonalnih vlada za proizvode iz njihove nadležnosti. Sagledavanjem važećih odluka kantonalnih vlada o mjerama neposredne kontrole cijena, utvrđeno je da su u pojedinim kantonima propisane visoke trgovačke marže.

 

vlada-fbih-23


Kao primjer je navedeno da u Zeničko-dobojskom kantonu maksimalna veleprodajna marža za hljeb iznosi 17 posto, a maksimalna maloprodajna 12 posto, u Srednjobosanskom kantonu maksimalna veleprodajna marža za ulje iznosi osam posto, a maloprodajna 20 posto.

 
U ostalim kantonima visina maksimalnih marži određena je uglavnom u rasponu od osam do deset posto, s tim da je 2015. godine u Bosansko-podrinjskom kantonu stavljena van snage Odluka o mjerama neposredne kontrole, a nova do danas nije donesena, te da se u Hercegovačko-neretvanskom kantonu Odluka, iako je donesena, ne primjenjuje.

 

KADROVSKA RJEŠENJA

 

Federalna vlada donijela je odluke o raspisivanju javnog konkursa i o kriterijima za izbor i postavljenje direktora Federalnog zavoda za agropedologiju.


Danas su date prethodne saglasnosti za razrješenje vršilaca dužnosti članova Nadzornog odbora JP Hrvatske telekomunikacije d.d. Mostar, zbog isteka mandata, kao i za imenovanje Davora Tomića, Tihomira Čelana, Gordana Galića, Emira Konjhodžića, Dragana Gabrića i Kristine Žulj za vršioce ovih dužnosti do okončanja konkursne procedure, a najduže do tri mjeseca.


Za učestvovanje u radu i odlučivanju na Skupštini BH Telecoma d.d. Sarajevo Vlada je opunomoćila Ernesta Đonku.

 

Ostale zaključke sa današnje sjednice Vlade FBiH možete pročitati OVDJE.

 

(DEPO PORTAL/ad)

 

 

BLIN
KOMENTARI